Latvieši vēstures likteņdzirnās: Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola

Kopējais lapas skatījumu skaits

trešdiena, 2009. gada 4. novembris

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola

2002.gada 1.aprīlī, tika izveidota Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skola. Tās uzdevums ir veikt NBS NMN speciālistu apmācību atbilstoši NATO prasībām, jo ir nepieciešams sagatavot kvalificētus NMN speciālistus, kuri droši un pareizi varētu veikt munīcijas neitralizēšanu Latvijā un starptautiskajos miera uzturēšanas rajonos.

NMN skolā karavīri apgūst nesprāgušās munīcijas izlūkošanu, neitralizēšanu, improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanu, speciālā NMN ekipējuma un aprīkojuma lietošanu. Tiek organizēts arī sprādzienbīstamu priekšmetu atpazīšanas kurss, kurā apmāca NBS vienību karavīrus, kuri dodas uz starptautiskajām miera uzturēšanas operācijām.

Vēsture

1998. gadā tika uzsākta divpusējā sadarbība starp Latvijas bruņotajiem spēkiem un Norvēģijas Karalistes bruņotajiem spēkiem ar mērķi izveidot Latvijā Nesprāgušas Munīcijas Neitralizēšanas (NMN) skolu un NMN dienestu, kurš būtu spējīgs veikt NMN operācijas Latvijas teritorijā un starptautiskajās miera nodrošināšanas misijās.

Veiksmīgas sadarbības rezultātā Nacionālie bruņotie spēki (NBS) 2002. gada 1. aprīlī, pamatojoties uz NBS komandiera 2002.gada 13.marta pavēli Nr. 202 "Par Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas un dienesta darbības uzsākšanu", izveidoja NMN skolu.

Lai NMN skola attīstītos un pilnveidotos nākotnē, nepieciešama tās reģistrēšana un akreditācija valsts līmenī, jo, beidzot mācības, kursantiem jāsaņem atbilstoši dokumenti par profesionālo izglītību un profesionālo kvalifikāciju. Profesionālās izglītības likumā skolas akreditācijai noteikto nosacījumu (t.sk. skolas mācību programmām, pedagogiem u. c.) izpilde uzsākama tagad - pēc Ministru kabineta rīkojuma pieņemšanas. 27.jūlijā ar rīkojumu Nr.461 Ministru kabinets saskaņā ar Profesionālās izglītības likuma 14. panta pirmo daļu 2005.gada 8.augustā nodibināja NMN skolu un nodeva to aizsardzības ministra pakļautībā, paredzot, ka ministrs pakļautību īsteno ar NBS komandiera starpniecību.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas uzšuves


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas vecā parauga uzšuve tika apstiprināta ar AM 16.04.2003. pavēli Nr.316 „Par MSMC (brigādes) skolas simboliku”


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas vecā parauga lauku formas uzšuve. Skiču autors ir štāba virsseržants Valdis Kupcis.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas vecā parauga ikdienas formas uzšuve.Skiču autors ir štāba virsseržants Valdis Kupcis.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas vecā parauga tuksneša formas uzšuve.Skiču autors ir štāba virsseržants Valdis Kupcis.

NBS NMN skolas ikdienas un lauka formas tērpa piedurknes uzšuves apraksts:

NBS NMN skolas ikdienas un lauka formas tērpa piedurknes uzšuves veidotas stilizēta vairoga formā un to centrā iekļauts NMN vienību logo virs kura izšūta abreviatūra NMN skola.

Stilizēta šķelta aviācijas bumba – aviācijas bumba ir speciāli sabojāta munīcija, kura tādējādi ir praktiski nelietojama un vairs nav spējīga kalpot primārajam mērķim. Tā simbolizē draudu samazināšanu un pilnīgu sprādzienbīstamā priekšmeta iznīcināšanu.

Ozollapu vainags – pēc senlatviešu tradīcijām un folkloras, ozollapu vainagam piemīt maģisks spēks. Šo simbolu mūsu senči ir lietojuši jau sirmā senatnē, tas ir apdziedāts tautasdziesmās un izmantots dažādos rituālos. Vainaga kuplums dod spēku un svētību, pasargā no nelaimēm un veido vienotību. Ozollapu vainags ir simboliska saikne ar mūsu senču kultūru un vēsturi. Tas liek atcerēties mūsu saknes, godināt vēsturi un tradīcijas, kā arī izmantot to maģisko spēku, ko ozollapu vainags spēj mums dot, veicot mūsu ikdienas bīstamos uzdevumus.

NBS NMN skolas ikdienas formas tērpa piedurknes uzšuves pamats ir tumši zaļā krāsā:
abreviatūra NMN skola - izšūta ar sudraba krāsas diegiem;
NMN vienību logo – izšūts ar sudraba krāsas diegiem.

NBS NMN skolas lauka formas tērpa piedurknes uzšuves pamats ir smilšu krāsā:
abreviatūra NMN skola - izšūta ar tumši brūnas krāsas diegiem;
NMN vienību logo – izšūts ar gaiši brūnas krāsas diegiem.

NBS NMN skolas ikdienas un lauka formas tērpa piedurknes uzšuvju izmēri:
uzšuves augstums 80 mm;
uzšuves platums 65 mm;
uzšuves apdares mala - 4 mm;
burtu augstums - 7 mm;
burta fonts - ARIAL.

NBS NMN skolas piedurknes uzšuves nēsā uz lauka formas tērpa jakas kreisās piedurknes kabatas un ikdienas-svētku formas tērpa kreisās piedurknes 80mm attālumā no plecu vīles atbilstoši šiem noteikumiem, kā arī citiem normatīvajiem aktiem.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas jaunā parauga ikdienas formas uzšuve.Skiču autors ir štāba virsseržants Valdis Kupcis.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas jaunā parauga lauku formas uzšuve.Skiču autors ir štāba virsseržants Valdis Kupcis.

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas kvalifikācijas atšķirības zīmes:


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas, nesprāgušas munīcijas izlūka kvalifikācijas uzšuve, lauku formai.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas, improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas operatora kvalifikācijas uzšuve, lauku formai.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas, nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas operatora kvalifikācijas uzšuve, lauku formai.

NBS NMN kvalifikācijas zīmes

Nesprāgušas munīcijas izlūkošanas kvalifikācijas zīme izgatavota no sudraba krāsas metāla romba, kura centrā ir izvietota stilizēta nešķelta aviācijas bumba uz zaļa fona, zīmes augšējā daļā sudraba krāsā izvietota abreviatūra NMI (nesprāgušas munīcijas izlūkošana) un apakšējā daļā sudraba krāsā izvietota abreviatūra EOR (explosive ordnance reconnaissance).

Nesprāgušās munīcijas izlūkošanas kvalifikācijas zīme.

Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas kvalifikācijas zīme izgatavota no sudraba krāsas metāla romba, zīmes centrā izvietots NMN vienību logo sudraba krāsā uz tumši zila fona, zīmes augšējā daļā sudraba krāsā izvietota abreviatūra NMN (nesprāgušas munīcijas neitralizēšana), zīmes apakšējā daļā izvietota abreviatūra sudraba krāsā EOD (explosive ordnance disposal).

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas kvalifikācijas zīme.

Improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas kvalifikācijas zīme izgatavota no sudraba krāsas metāla, romba formā, zīmes centrā izvietots NMN vienību logo zelta krāsā uz tumši sarkana fona, zīmes augšējā daļā zelta krāsā izvietota abreviatūra ISIN (improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšana), zīmes lejas daļā zelta krāsā izvietota abreviatūra IEDD (improvised explosive device disposal).

Improvizēto spridzināšanas ierīču neitralizēšanas kvalifikācijas zīme.

NMN kvalifikācijas zīmju izmēri:
kvalifikācijas zīmes augstums 50 mm platums 30 mm ;
romba mala baltā krāsā 2 mm;
burtu augstums 4 mm;
burtu fonts ARIAL.

NBS NMN kvalifikācijas zīmi piešķir pēc sekmīgi pabeigta NMI, NMN, ISIN kursa NMN skolā uz NMN skolas izsniegtās kursa beigšanas apliecības pamata vai tam pielīdzināta izglītības kursa.

NBS NMN kvalifikācijas zīmi nēsā pie ikdienas formas tērpa labajā pusē virs krūšu kabatas.

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas beretes kokarde


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas un Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas beretes kokarde.Skiču autors ir štāba virsseržants Valdis Kupcis.

Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas izaicinājuma monēta:


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas izaicinājuma monētas averss.


Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas skolas izaicinājuma monētas reverss.

NMN apbalvojumi.


NBS komandiera medaļa "Par sprāgstošo priekšmetu iznīcināšanu".


NBS komandiera medaļa "Par 600 sprāgstošo priekšmetu iznīcināšanu".


NBS komandiera medaļa "Par 1000 sprāgstošo priekšmetu iznīcināšanu".

1 komentārs:

  1. Very interesting badges. It's possible to obtain (buy, trade) these for my own collection?
    Best regards
    http://www.coleccionesmilitares.com/eod/index.htm

    AtbildētDzēst