Latvieši vēstures likteņdzirnās: 11/05/09

Kopējais lapas skatījumu skaits

ceturtdiena, 2009. gada 5. novembris

Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas un karoga vēsture.

Rotas dzimšanas diena 2000.gada 1. novembris.
Rotas OMD laiks:
2000.gada novembrī apvienojot un reorganizējot IDB/LATBAT un BALTBAT Latvijas kontingentu tika izveidots 1.kājnieku bataljons. Līdz ar to izveidojās 3.kājnieku rota kapteiņa Andra KĻADERA vadībā, kura uzsāka OMD karavīru sagatavošanu un apmācību. OMD karavīru apmācība 3.KR turpinājās līdz 2004.gada februāra beigām, kura laikā tika apmācīti trīs OMD iesaukumi. Rotas pēdējā OMD iesaukuma laikā rotu komandēšanā pārņēma virsleitnants Aivars KRJUKOVS. Šai laika posmā vel tikai radās doma, par rotas karoga izveidi, bet tika pieņemts lēmums, ka rotas karogam jātop rotai pildot uzdevumu, piemēram – misijā.

Rotas pārejas posms no OMD uz PMD rotu:

2004.gada janvārī uzsākās rotas profesionalizācija, kur liela daļa OMD karavīri, no pēdējā iesaukuma, turpināja dienestu virsdienestā, kas arī bija sākotnējais rotas kodols, ap ko tika uzsākta rotas veidošana. Daļa no OMD pabeigušajiem karavīriem uzsāka apmācību Cēsīs NBS IS Jaunāko Instruktoru kursos, kas deva iespēju pastiprināt rotas komandējošo sastāvu. Paralēli tika uzsākts PMK (pamata apmācības kurss). Šis rotas posms bija īss, jo jau 2004.gada martā, rota saņēma jaunu uzdevumu - sagatavoties misijai Irākā.

Pirms misijas apmācības laiks:

Saņemot jauno rotas uzdevumu, bija jānokomplektē rota, ar iztrūkstošiem kareivjiem un komandieriem, lai varētu pilnvērtīgi un kvalitatīvi uzsākt pirms misijas apmācību. Rota tika nokomplektēta no visām 1.KB bataljona apakšvienībām. 1.Vads no rotas pēdējā OMD iesaukuma karavīriem, kas turpināja dienestu profesionālā militārajā dienestā, 2.Vads no 1. Kājnieku rotas dienošiem karavīriem un 3.vads no rotas PMK karavīriem. Pirms misijas apmācība uzsākās 2004.gada maijā un turpinājās līdz oktobra mēnesim. Šai posmā tika uzsākti rotas devīzes meklējumi, kuri beidzās nesekmīgi un tika atlikti uz misijas laiku, ar mērķi, ka tad rota būs vienota uzdevumā un devīze taps, izveidosies pati no sevis.

Irāka - misijas laiks (OIF-4):

Rotas pirmais lielākais pārbaudījums, bija misija, kur tika pārbaudīta kaujas spējas svešumā pildot uzdevumus, papildus pārbaudot un nostiprinot rotas saliedētību un vienotību grūtībās. Misijas rajonā, rota daudz nopietnāk un mērķtiecīgāk pievērsās arī karoga un devīzes izveidošanai. Šajā procesā ar lielu iniciatīvu iesaistījās virsseržants Armands LOGINOVS. Karoga izgatavošanas iespējas tika mēģinātas risināt Irākā, bet nesekmīgi. Pirmo reizi rotas Devīze un Simbols, tika darinātas no koka un atstātas Irākā, kā simbols par jauna spēka izveidošanos, rotai dodoties prom uz Latviju.




Posms pēc misijas:

Rotas karoga izšūšana tika organizēta un pabeigta jau Latvijā. Karoga pasniegšanas ceremonija notika 2005. gada 13.maijā, kad karogu pasniedza bataljona komandieris pulkvežleitnants Ēriks NAGLIS. Šī diena ir karoga dzimšanas diena.
Rotai pēc atgriešanās no misijas uzsākās rehabilitācijas posms, kur notika lielas reformas rotas struktūrā. Daudzi karavīri atstāja rotu, bet jaunie karavīri aizstāja tos, turpinot uzsākto individuālo apmācību. Rotas rehabilitācijas posms beidzās tikai 2006.gada sākumā, kad tika uzsākts intensīvas apmācības posms.
Rotas karoga pārņemšana no kapteiņa Aivara KRJUKOVA pasniedzot to virsleitnantam Vasilijam GRAČOVAM notika 2006.gada 29.aprīlī.

Pēc rotas pārņemšanas:

Jau rotas pārņemšanas laikā rotai bija zināms nākamais svarīgais kaujas uzdevums – atkārtotā misija (starptautiskā operācija) Irākā. Tapāt kā pirmajā reizē, rota nebija pietiekoši nokomplektēta ar personālu. Lai piedalītos starptautiskajā operācijā bija nepieciešams vēl viens kājnieku vads.

Pirms misijas apmācības laiks II:

2006. gada jūnijā rota uzsaka intensīvu un saspringto gatavošanos starptautiskajai operācijai, kura ilga gandrīz 6 mēnešus. Pirmmissijas apmācības sākumā rotai tika piekomandēts un vēlāk apmācīts veikt kājnieku uzdevumus 1.KB Mīnmetēju vads. Gatavojoties starptautiskajai operācijai uzsvars tika likts uz apmācību kaujai apdzīvotā vietā un reakcijai uz kombinētiem uzbrukumiem patruļai. Jau 20. decembrī uz Irāku izlidoja rotas vadības grupa un vadu komandieri, ar mērķi iepazīties ar jauno atbildības rajonu un sagatavoties pārņemt to.

Irāka - misijas laiks II:
Starptautiskā operācija „Operation Iraqi Freedom” (OIF 07/I) izrādījās viena no grūtākajam kādu jebkad ir piedzīvojis Latvijas kontingents. Misijas sākumā rotu satricināja ziņa par Irākā bojā gājušajiem 1.KB 2.KR karavīriem, bet neskatoties uz to, neviens no rotas karavīriem neatteicās doties uz Irāku. Draudu līmenis Irākā 2007. gadā bija ļoti augsts, bet tas neatturēja rotas karavīrus pildīt savus uzdevumus profesionāli un pēc labākas sirdsapziņas. Pateicoties karavīru saliedētībai un augstam profesionālismam, ka arī spējai analizēt iepriekšējo rotāciju kļūdas, tika veiktas izmaiņas taktikā, līdz ar to rota cieta minimālus zaudējumus un visi atgriezās Latvijā dzīvi. Diemžēl starptautiskās operācijas laikā rotas personālsastāvs neiztika bez karavīru ievainojumiem kaujas uzdevumu laikā, tajā skaita arī vienu smago ievainojumu. Pašā misijas sākumā, veicot izlūkošanas patruļu, tika smagi ievainots 2. vada komandieris virsleitnants Ivo VIGULIS. Pēc ievainojuma 2. vada komandieris vairs nespēja turpināt savus pienākumus un vadību pārņēma vada seržants Viktors BUIVIDS. Līdz misijas beigām viņš pildīja vada komandiera amatu un godam paveica visus dotus kaujas uzdevumus, līdzvērtīgi 1., 3. un Apgādes vada komandieriem. Rotai bija goda lieta atrast nemierniekus, kuri bija vainojami uzbrukumos Latvijas karavīriem. Tas tika paveikts misijas beigās. Arī vesela virkne citu nemiernieku, kuri bija vainojami uzbrukumos ne tikai latviešiem, bet gan citiem koalīcijas karavīriem tika aizturēti. Visi aizturētie tika nogādāti Irākas tiesībsargājošās iestādes. 2007. gada 19. jūnijā rota atgriezās no starptautiskās operācijas. Latvija nolēma neturpināt starptautisko operāciju Irākā rotas sastāvā. Par rotas augsto profesionalitāti un drošsirdību liecina virkne saņemto apbalvojumu. Seši 3.kājnieku rotas karavīri saņēma Valsts augstāko militāro apbalvojumu, par kaujas nopelniem Irākā – Viestura ordeni un Viestura ordeņa goda zīmes.

Posms pēc misijas II:
Atgriežoties no atvaļinājuma un rehabilitācijas tika aizkomandēts 1. KB Mīnmetēju vads un daļa rotas karavīru nolēma turpināt savu dienestu citās bataljona apakšvienības vai dažādās NBS spēku veidu vienībās. Ka rezultāta 1. un 2. kājnieku vadi tika apvienoti vienā un turpināja apmācību. Rotas karavīru pieredze tika plaši izmantota, lai sagatavotu citas bataljona apakšvienības starptautiskajai operācijai Afganistānā, kā arī izstrādāt jaunu apmācību programmu. Rotas rindas papildināja tikai daži karavīri.
Rotas karoga pārņemšana no kapteiņa Vasilija GRAČOVA pasniedzot to virsleitnantam Ērikam KEISTERAM notika 2008.gada 2.decembrī
2011. gada 10. jūnijā kapteinis Ēriks KEISTERIS nodeva rotas standartu, nākamajam 3. kājnieku rotas komandierim kapteinim A.LIEPIŅAM.

Rotas vēsture nebeidzas, bet gan tā nākotne tiks rakstīta un skandināta ar katra karavīra un visas vienības darbiem un atmiņām.....



Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona
3.kājnieku rotas karoga apraksts


Devīze un Rotas karoga īpašību kopums saplūst, vieno un papildina viens otru, lai rādītu Rotas pamatvērtību atspulgu.

Rotas vēsturē ir bijušas divas rotas emblēmas un divi rotas karogi. Pirmais rotas karogs tika izveidots 2005.gadā. Tā dzimšanas diena bija 13.05.2005.

2005.gadā Rotas karavīru radīto Rotas Karogu un Devīzi dzīvē realizēja:

Projekta vadītājs - virsleitnants Aivars KRJUKOVS;
Projekta koordinators - virsseržants Armands LOGINOVS;
Karoga datorsalikums un izšūšana - uzņēmējs Sandijs LŪSĒNS;
Karoga kātsamatnieks Mārtiņš DAUKŠS.

2005.gadā izšūtais Rotas karogs atšķīrās ar smilšu krāsas pusi un to kas tur bija attēlots:

Smilšu krāsas puse: simbolizē profesionālas rotas izveidošanos vietu – tuksnesi. Karavīrs – simbolizē cilvēka saprātu un godu, Lācis - spēku. Šīs divas būtnes ir apvienotas, taču tas nav dzīvnieks, bet cilvēka rakstura un dzīvnieka spēka īpašību apkopojums.
Cilvēki kopš senatnes vienmēr tiekušies pēc pārspēka, tie piedēvējuši sev dažādas dzīvnieku īpašības. Tie radīja pārcilvēkus, mitoloģiskas būtnes, klonējot un savienojot dažādas radības, gan ļaunas, gan labas, paredzētas labā pakļaušanai vai ļaunuma iznīcināšanai.




Jaunā Rotas karoga pirmsākumi:

Doma par jaunu rotas simboliku radās OIF-7/1 misijas laikā. Iemesls tam bija vēlme savā emblēmā redzēt ko izteiksmīgāku, karavīriem saprotamāku un motivējošāku. Starptautiskās operācijas laikā rota saskārās ar daudziem dažādas grūtības uzdevumiem. Dažkārt Latvijā, kā arī Irākā tie likās neiespējami nelielā karavīru skaita dēļ, taču tie lika saprast, ka spēks ir nevis karavīru skaitā, bet gan profesionalitātē un komandas darbā. Grūtības saliedēja karavīrus un motivēja jaunas emblēmas izveidi.
Vispirms radās zīmējums – trīs spartieši – pēdējie no savas vienības, izkārtojušies aizsargpozīcijās, gatavi cīnīties līdz pēdējam elpas vilcienam. Līdzīgi jutās arī LATBAT 3.kājnieku rotas karavīri brīdī, kad bija palikuši kā vienīgā koalīcijas spēku kaujas vienība Divānijas pilsētā un tās apkārtnē. Vēlāk visi rotas karavīri vienojās, ka spartieša aizsargķivere ir spilgtākais un redzamākais spēka simbols, kas arī tika izvēlēts par 3.kājnieku rotas emblēmu.

2009.gadā izšūtā Rotas karoga smilšu krāsas pusē bija attēlota jaunā 3.Kājnieku rotas emblēma:

Rotas simbols – spartiešu kaujas ķivere ar melnbaltām spalvām.
Vēsturiski spartietis ir spilgtākais karavīra būtības iemiesojums. Šis cilvēks, kura dzīvesveids bija kara māksla, kalpo kā paraugs visām armijām. Spartieša spēks slēpās ne tikai viņa fiziskajā sagatavotībā, bet arī prātā un bruņojumā. Aizsargķivere spartietim bija nevis tādēļ, ka viņam būtu bail no nāves, bet gan tādēļ, lai izceltu un parādītu viņa izcilās kaujas spējas. Pirmais, ko pamana pretinieks ir kaujinieciskā āriene – formas, krāsas un acu skatiens.
Izvēloties spartiešu aizsargķiveri kā LATBAT 3.kājnieku rotas simbolu, mēs vēlamies parādīt savu nostāju un kaujas gatavību. Mēs, gluži kā leģendārajā kaujā pie Termopilas, kad 300 spartieši aizkavēja persiešu karaspēku, kamēr armija paspēj sagatavoties kaujai, esam nevis maiznieki vai skulptori, kas tikai galējās nepieciešamības gadījumā pievienojās armijai, bet gan profesionāli un zinoši karavīri, kas gatavi pildīt jebkuru uzdevumu.
Melnā un baltā krāsa aizsargķiveres rotājumā simbolizē ideju. Par kuru mēs pastāvam – neizsmeļamu spēku cīņā gan dienu, gan nakti par mieru un brīvību. Emblēmā spartieša aizsargķivere izšūta uz simboliska spartiešu vairoga. Tas parāda nostāju – ar vairogu vai uz tā, neatkāpties grūtību priekšā.


SzS 1.kājnieku bataljona 3. kājnieku rotas standarta averss.

Gods – Rotas Gods katrā karavīrā un rotā kopā, tiek stādīts augstāk par visu, pat par dzīvību. Gods ir vērtība, uz kā tiek balstīta rotas pamatvērtību būtība un eksistence. Izšķiroties starp apkaunot rotas vārdu vai zaudēt savu dzīvību kaujā, tad karavīrs izšķirsies par sava un rotas goda saglabāšanu. Nāve augstāka par negodu.
Spēks – Rotas un katra karavīra neatņemama īpašība. Spēks, kas raksturo rotu un tās karavīrus vienā vārda. Īsts lāča spēks, palīdz rotai izpildot jebkuru, tai uzticēto uzdevumu, saprātīgi pielietojot to, aizsargājoties un iznīcinot. Izdzīvot un uzvarēt starp spēcīgiem var tikai spēcīgs.

Zaļās krāsas puse: Latvijas dabas krāsa, bataljona kokarde - simbolizē mūsu piederību 1.Kājnieku bataljonam un tā devīze ”PIRMAIS STARP LĪDZĪGIEM”


SzS 1.kājnieku bataljona 3. kājnieku rotas standarta reverss.

Devīze raksturos un vienos, simbols iedvesmos un virzīs. Karavīri nāks un ies, bet devīze un karogs paliks. Karogs simbolizē rotu, tanī dienošos un izdienējošos karavīrus un gatavību pildīt kaujas uzdevumu. Karogs vieno zem sevis daudzus karavīrus, kas stiprinās un virzīs rotas pamatvērtības, liekot jaunajiem karavīriem smelties tās pieredzes, gudrību un spēku. Karavīri gribēs uzzināt kas ir patiess Gods un kas ir īsts Spēks.
Rotas karogs pēdējais kas kritīs, pēdējais, kas paliks. Katrs rotas karavīrs ir personīgi atbildīgs par tā sargāšanu, cieņas izrādīšanu un tā slavas celšanu, atbildīgs par rotas devīzes attaisnošanu ne tikai vārdos, bet darbos un attieksmē, savās domās un rīcībā. Lai, kur rota arī nebūtu, šinī vai citā pasaules malā, ar katra karavīra darbību karogs būs kopā un Jūs būsiet tie, kas rakstīs vēsturi.

Karoga dzimšanas diena 2009.gada 26.janvāris

GODS UN SPĒKS.

NBS Instruktoru skola


Instruktoru skola tika izveidota 2000.gada 1.novembrī, lai nodrošinātu vienotu, kvalitatīvu un NATO standartiem atbilstošu Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vienību instruktoru individuālo apmācību, kā arī rezerves karavīru un rezerves jaunāko instruktoru pamatapmācību.
Kopš darbības uzsākšanas, NBS Instruktoru skola veic NBS vienību instruktoru karjeras un kvalifikācijas apmācību, kā arī sagatavo jaunākā komandējošā sastāva karavīrus līdzdalībai starptautiskajās operācijās. Ar instruktoru korpusa palīdzību virsnieki vada vienības ikdienas vai kaujas uzdevumu izpildi. Instruktori nodrošina noteiktiem standartiem atbilstošu kareivju apmācību, sagatavošanu un vadību, kā arī pilda administratīvos pienākumus.

Vēsture

Nacionālo bruņoto spēku Instruktoru skola (NBS IS) dibināta 2000.gada 1.novembrī uz Zemessardzes Kājnieku mācību centra (KMC) bāzes.
Skola dislocēta Cēsīs, bijušajās Daugavpils 8.kājnieku pulka kazarmās.
Tās nosaukums izvēlēts, ņemot vērā pirmskara Latvijas armijas tradīciju seržanta sastāvam lietot apzīmējumu - instruktori.
Armiju sāk komandēt tās mazāko vienību komandieris, piemēram, kājniekiem tas ir nodaļas komandieris - kaprālis. Tāpēc tieši viņa apmācība ir vissvarīgākā, jo bez labām nodaļām nav labu vadu, rotu, bataljonu un armijas. NBS Instruktoru skolas mērķis, kopš tās dibināšanas, ir nodrošināt NBS ar vienotu, kvalitatīvu, standartiem atbilstoši apmācītu instruktoru korpusu.
NBS IS nodrošina vispārējo posmu katrā attiecīgajā instruktoru līmenī visiem NBS, kā arī veic kājnieku specialitātes apmācības posmu. 2003.gadā NBS IS pārņēma no Zemessardzes 2.kājnieku brigādes bāzes apsaimniekošanu. 2004.gadā NBS IS uzsāka Cēsu garnizona dienesta organizēšanu. 2004.gadā NBS IS pārņēma no Zemessardzes Studentu bataljona augstskolu studentu militāro apmācību. 2005.gadā NBS IS uzdevumi papildinās ar virsnieka kandidāta apmācības posmu (nodaļas apmācība).
Skolas personāls galvenokārt tika komplektēts no bijušā Zemessardzes Kājnieku mācību centra zemessargiem un karavīriem no BALTBAT Latvijas rotas. 2000.gada 1.novembrī skola darbu uzsāka 17 darbinieku sastāvā. Šobrīd NBS IS strādā un dien vairāk kā 90 karavīru, militāro darbinieku un civilpersonu.
Instruktoru skolas pasniedzēji un instruktori savu kvalifikāciju ir ieguvuši un paaugstinājuši Dānijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, ASV, Norvēģijā, Vācijā Čehijā, Slovākijā, un citās valstīs, kā arī Latvijas augstskolās un militārajās mācību iestādēs.
Vairāki skolas karavīri ir piedalījušies starptautiskajās miera nodrošināšanas misijās Bosnijā, Kosovā, Irākā un Afganistānā, kā arī bijuši pasniedzēji ārvalstu instruktoru vadītajās mācībās Latvijā un citās valstīs.
2003.gadā NBS IS pārņēma no Zemessardzes 2.kājnieku brigādes bāzes Cēsīs, Valmieras ielā 8 apsaimniekošanu. Administratīvā un mācību korpusa, kā arī, daļēji, bāzes teritorijas renovācija pabeigta 2005.gadā.
2004.gadā NBS IS uzsāka Cēsu garnizona, kurā ietilpst Cēsu un Limbažu rajonu administratīvās teritorijas, dienesta organizēšanu. NBS IS komandieris ir arī Cēsu garnizona priekšnieks. Garnizona komandanta pienākumus pilda Zemessardzes 27.kājnieku bataljona komandieris.
2004.gadā NBS IS pārņēma no Zemessardzes Studentu bataljona augstskolu studentu militāro apmācību. Ar 2009.gadu šīs apmācības ir pārtrauktas.
2005.gadā NBS IS uzdevumi papildinājās ar virsnieka kandidāta apmācības posma (nodaļas apmācības) organizēšanu.

NBS Instruktoru skolas komandieri:

Kapteinis Ilmārs Lejiņš - 01.11.2000.-04.08.2004.
Majors Jānis Lakševics – 04.08.2004. – 13.12.2007.
Kapteinis Sandris Gaugers – 13.12.2007. – šobrīd.

NBS Instruktoru skolas karoga apraksts

Instruktoru skolas karoga pamatne 180x120 cm (tumši zils, balts ar zelta bārkstīm) veidota ņemot par piemēru vienas no pirmajām Latvijas Nacionālā karaspēka vienībām – Cēsu rotas karogu. Tas simbolizē Instruktoru skolas saikni ar Cēsu novadu, kā arī to, ka Instruktoru skola ir pirmā militārā apmācību iestāde visam Latvijas Nacionālo bruņoto spēku instruktoru korpusam.

Karoga labās puses pamatne ir tumši zilā krāsā, uz tās, centrā izšūts Instruktoru skolas simbols sudraba krāsā. Virs simbola ar sudraba krāsas burtiem izšūts uzraksts – INSTRUKTORU, zem simbola – SKOLA. Karoga labās pamatnes četros stūros sudraba krāsā izšūtas etnogrāfiskās zalkša zīmes.



Karoga kreisās puses pamatne ir baltā krāsā, tās vidusdaļā krāsas izšūts vēsturiskais Cēsu rotas simbols – „No zobena saule lēca”. Virs un zem Cēsu rotas simbola ar tumši sarkaniem burtiem izšūta Instruktoru skolas devīze. Virs Cēsu rotas simbola – GODS. Zem Cēsu rotas simbola – VIENOTĪBA PRASME.



Karoga malas apšūtas ar bārkstīm zeltā krāsā.

Karoga kāts izgatavots no koka un ir divdaļīgs. Karoga uzgalis veidots no metāla, tajā iestrādāta Latvijas armijas saulīte. Karoga kātam, virzienā no augšas uz leju tiek piestiprinātas sudraba plāksnītes ar karoga ziedotāju (sponsoru) vārdiem/nosaukumiem, kā arī vienības komandieru vārdiem un amata gadu skaitļiem.

NBS Instruktoru skolas uzšuves

Instruktoru skolas simbols – lāpa ar sakrustotiem zobeniem sudraba krāsā, kuri ir iekļauti sudraba krāsas ozollapu vainagā. Simbola galvenā nozīme ir zinību atklāsme (lāpa), gatavība kaujai (zobeni) un tradīciju turpinājums (ozollapu vainags).Piedurknes zīme nēsājama pie ikdienas un lauku formas tērpa.


NBS Instruktoru skolas vecā parauga lauku formas uzšuve.


NBS Instruktoru skolas lauku formas uzšuve.


NBS Instruktoru skolas tuksneša formas uzšuve.Izgatavota 3. eksemplāros OIF-5 misijai.


NBS Instruktoru skolas tuksneša formas uzšuve.

NBS Instruktoru skolas beretes kokarde.


NBS Instruktoru skolas kokarde veidota no balta metāla. Kokārdi nēsā uz melnās krāsas beretes. "Mācību spēku" - Instruktoru skolas instruktoru atšķirības zīme, zem skolas kokardes zaļas krāsas (no velūra)paliktnītis.


NBS Instuktoru skolas beretes kokarde, skats no priekšas.


NBS Instuktoru skolas beretes kokarde, skats no aizmugures.

NBS Instruktoru skolas apbalvojumi.

Ar Aizsarzības ministra 2001. gada 6. jūnija pavēli tika apstiprināta NBS Instruktoru skolas krūšu zīme. No sudraba izgatavotās krūšu zīmes pamata ķeltu krusts, kas klāts ar sarkanu emāliju, kurā iestrādāti burti I un S - attiecīgi uz krusta kreisā un labā stara, kā arī skaitlis 2000 (IS dibināšanas gads)uz apakšēja stara. Krusts atrodas uz šķautņsaraina pamata no oksidēta sudraba. Krūšu zīmes centrā atrodās Instruktoru skolas simbols. Krūšu zīmi saskaņā ar nolikumu piešķirkaravīriem, kuri izdienējuši obligāto militāro dienestu un nodienējuši IS vairāk nekā gadu. Atsevišķos gadījumos krūšu nozīmi piešķir arī citu NBS struktūrvienību pārstāvjiem, ārvalstu militārpersonām un civilpersonām par atbalstu un palīdzību Instruktoru skolai. Krūšu nozīmi nēsājama pie ikdienas un parādes formas tērpa, bet pie civiltērpa nēsājams nozīmes mazais variānts (miniatūra, kas ir uz pusi mazāks.


NBS Instruktoru skolas krūšu zīmes skice.


NBS Instruktoru skolas krūšu zīme.

NBS Instruktoru skolas piemiņas monēta (coin).

Katram NBS Instruktoru skolas Kaujas nodaļas komandiera (KNK)kursantam pēc kursa pabeigšanas tika dota iespēja izveidot pašam piemiņas monētu.


NBS Instruktoru skolas piemiņas monētas (coin) averss.


NBS Instruktoru skolas piemiņas monētas (coin) reverss.




NBS Instruktoru skolas kvalifikācijas zīmes

Ar Aizsarzības ministra 2001. gada 6. jūnija pavēli tika apstiprināta NBS Instruktoru skolas kvalifikācijas zīmes un to nēsāšanas kārtība.

Instruktoru kvalifikācijas zīmes veidotas no 50 mm gara un 30 mm plata viegli oksidēta sudraba krāsas metāla romba, kas ir iliekts šķautņstara veidā. Zīmes centrā atrodās Instruktoru skolas simbolika - lāpa ar sakrustotiem zobēniem sudraba krāsā, kura iekļauta ozollapu vainagā. Lāpa simbolizē atklāsmi, zināšanas un apgaismotību. Sakrustotie zobeni ir spēka simbols, ozollapu vainags simbolizē vienotību, vīrišķību un tradīciju turpinājumu. Vainaga pamatnē ieklāta krāsaina emālija. Krāsa norāda attiecīgokvalifikācijas līmeni.

Tiesības nēsāt Instruktoru skolas kvalifikācijas zīmes ir karavīriem, kuri ar NBS Instruktoru skolas komandiera pavēli piešķirta attiecīga līmeņa kvalifikācija. Kvalifikācijas zīmi sākumā drīkstēja nēsāt pie ikdienas formas tērpa - labajā pusē virs krūšu kabatas. Vēlāk tika apstiprināts ka kvalifikācijas zīmi nēsā pie ikdienas formas tērpa,labajā pusē krūšu kabatas centrā.Ja karavīram ir ir vairākas instruktora kvalifikācijas zīmes, tad nesājama tikai augstākā.



NBS Instruktoru skolas jaunākā instruktora izglītības zīme.


NBS Instruktoru skolas instruktora izglītības zīme.


NBS Instruktoru skolas vecākā instruktora izglītības zīme.


NBS Instruktoru skolas augstākā instruktora izglītības zīme.

NBS Štāba bataljons

Nacionālo Bruņoto Spēku Štāba bataljons atjaunots 1992.gadā kā atsevišķa vienība NBS štāba atbalstam miera, krīzes un kara laikā. Tā ir vienība, kura miera laikā piedalās valsts reprezentācijas pasākumos un pilda godasardzes funkcijas. Bataljons sastāv no Štāba bataljona štāba, Godasardzes rotas, Štāba rotas, Autotrasporta rotas, Stacionārā sakaru centra un medicīnas daļas.

Vēsture.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljons kā vienīgā vēsturiski saglabātā vienība pastāv kopš 1919.gada. Gadu gaitā tam daudzkārt tam mainīti nosaukumi, bet pamatuzdevumi - godasardzes nodrošināšana un bruņoto spēku objektu apsardze, ir saglabājušies.

Armijas virspavēlnieka štāba komandatūras rota. 1919.gada 10.jūlijā tika nodibināts Armijas virspavēlnieka postenis un līdz ar to nodibinājās Armijas virspavēlnieka štābs. Armijas virspavēlnieks 15.jūlijā uzdeva izveidot virspavēlnieka štāba komandantūru un komandantūras rotu. 29.jūlijā rota tika daļēji apbruņota un varēja uzsākt sava uzdevuma izpildi – apsargāt Armijas virspavēlnieka štābu. Pēc miera līguma ar Padomju Krieviju parakstīšanas 1920.gada 11.augustā ar Ministru kabineta lēmumu 1921.gada 1.aprīlī izbeidzās Armijas virspavēlnieka pilnvaras un līdz ar to likvidējās virspavēlnieka štābs, komandantūra un komandantūras rota.

Likvidētās Virspavēlnieka štāba komandantūras rotas vietā nodibināja Apsardzības ministrijas komandantūras komandu, kuras uzdevums bija sargāt Apsardzības ministriju un Galveno štābu, bet ar 1923.gada 15.martu arī Rīgas pili – Valsts prezidenta rezidenci un Satversmes sapulces namu.

Ar Kara ministra 1923.gada pavēli Nr.30 Apsardzības ministrijas komandatūras komandu pārdēvēja par Galvenā štāba rotu un pakļāva Galvenā štāba administratīvās daļas priekšniekam. Par vienības izvietojumu kļuva Citadele.

Ar Kara ministra 1925.gada 1.augusta pavēli Nr.20 nodibināja Galvenā štāba apvienoto bataljonu. Bataljonā kā pamatvienība palika Galvenā štāba rota. Rota skaitījās arī par reprezentācijas rotu. Karavīru stājas, disciplīnas izveidošanai un pie ierindas mācības ļoti daudz piestrādāja, bet netika novārtā atstātas vispārējās karavīru sagatavošanas mācības. Karavīru ikdienišķajā dzīvē ļoti iecienītas bija sporta spēles. Tika gūti panākumi sacensībās ar citām karaspēka vienībām. Izcili rezultāti bija šaušanā un virves vilkšanā.

Pārorganizējot armijas uzbūvi 1929.gada 6.augustā likvidēja Galveno štābu un Armijas komandiera štābu. Līdz ar to Galvenā štāba rotu pārdēvēja par Armijas štāba rotu.

Armijas vadība 1931.gadā atzina, ka Galvenā štāba apvienotais bataljons likvidējams. Līdz ar to Armijas štāba rota pārgāja tiešā Armijas štāba priekšnieka padotībā.

Ar Kara ministra 1932.gada pavēli Nr.21 Armijas štāba rotas zīmotnes, cepuru aploki un formas tērpa iekantējums apkakles priekšdaļā uz svārkiem un virsbiksēm baltās krāsas vietā iezilgani balts kā Armijas štābam.

1933.gada 9.novembrī Valsts prezidents Alberts Kviesis Armijas štāba rotai pasniedza rotas simbolu – kaujas karogs. Karogu rotai dāvāja Virsnieku ģimeņu apvienības dāmu komiteja. Sakarā ar pārmaiņām valstī, Armijas štāba rota 1934.gada 16.maijā pārtrauca Saeimas nama apsardzi un tā vietā uzņēmās apsargāt Valdības ēku Kr.Valdemāra ielā.

1936.gada 1.aprīlī Armijas štāba rotu pārdēvē par Armijas štāba bataljonu. 1919.gada 10.decembris tika pieņemts kā Armijas Štāba gada svētku diena, līdz ar to 1919.gada 10.decembri noteica par bataljona gada svētku dienu. Bataljona uzdevumos ietilpa Valsts prezidenta rezidences - Rīgas pils, Kara ministrijas, Armijas Štāba un Valdības nama apsardze, kā arī Goda sardze pie Brīvības pieminekļa, Goda sardze ārvalstu valsts galvu viesošanās un sūtņu akreditēšanas gadījumos.

1939.gada 10.decembrī Armijas štāba bataljons atzīmēja divdesmitās gadskārtas svētkus. Bataljons posās svētku atzīmēšanai ar svinīgu parādi un svētku mielastu bataljona izvietojumā – Citadelē. Svinībās piedalījās arī Kara ministrs ģenerālis J.Balodis, armijas komandieris ģenerālis K.Berķis un armijas štāba priekšnieks ģenerālis H.Rozenšteins. Uzrunā bataljona karavīriem Kara ministrs norādīja: “… Jums ir uzticēti svarīgi uzdevumi. Svarīgākais un svētākais ir stāvēt sardzē pie Brīvības pieminekļa, kur rakstītie vārdi “Tēvzemei un brīvībai”, izteic visas mūsu armijas un tautas uzdevumu…”.

1940.gada jūnijā bataljona karavīri piedalījās nekārtību novēršanā stacijas laukumā, pie Centrālcietuma un pie Valsts prezidenta rezidences – Rīgas pils.

1940.gada 17.jūlijā par pēdējo Armijas štāba bataljona komandieri kļuva pulkvedis—leitnants Alberts Vīksna.

Pamatojoties uz A.Kirhenšteina rīkojumu sardžu pārraugs 1940.gada 21.jūlijā stundu pēc sardzes maiņas noņēma Goda sardzi pie Brīvības pieminekļa. Šī bija pēdējā Armijas štāba bataljona Goda sardze pie Brīvības pieminekļa. 1940.gada 22.oktobrī tika likvidēts Armijas štābs ar visām padotajām daļām, un līdz ar to arī Armijas štāba bataljons. Mūsu izlases vienība, kas bija veikusi goda pilnus uzdevumus, sargājusi Valsts prezidentus viņu rezidencē Rīgas pilī, Armijas štābu, Kara ministriju, stāvējusi Goda sardzē pie Brīvības pieminekļa, pavadījusi ārvalstu galvas un ārzemju sūtņus un Rīgas pilī sargājusi Valsts prezidentu Kārli Ulmani kritiskajās jūnija dienās, tika izkaisīta un sadrumstalota starp padomju armijas daļām. Tālākā gaitā daudzi bataljona virsnieki, instruktori un kareivji tika apcietināti, izsūtīti un noslepkavoti tikai par to, ka viņi mīlēja savu dzimto zemi.

1991.gada 10.septembrī Latvijas Republikas Augstākā padome pieņēma likumu «Par Latvijas Republikas obligāto valsts dienestu».

1991.gada 13.novembrī tika izveidota Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija.

1992.gada 1.februārī uz Rīgas robežsargu mācību centra bāzes tika atjaunots Aizsardzības spēku Štāba bataljons ar juridiskas personas tiesībām. Bataljona galvenie uzdevumi bija Aizsardzības spēku Štāba apsardze un godasardze.

Lai atjaunotu Latvijas Republikas valstiskās un militārās tradīcijas un rituālus, ar Aizsardzības ministra 1992.gada 31.janvāra pavēli Nr.15-v tiek izveidots (vēsturiski atjaunots) Aizsardzības spēku štāba bataljons, kura pamatuzdevumi paliek tādi paši kā Armijas štāba bataljonam - goda sardzes, militārās ceremonijas un rituāli.

1992.gada 21.decembrī Aizsardzības spēku Štāba bataljona Vadības grupā tika ieviesta kapelāna štata vieta.

1994.gada 19.aprīlī tika apstiprināts nolikums «Par Latvijas Republikas Aizsardzības spēku Štāba bataljona krūšu nozīmi».

1995.gadā tika atjaunots vēsturiskais Štāba bataljona kaujas karogs.

1996.gada 21.decembrī NBS Štāba orķestris svinēja savu piekto gadadienu.

Ar Aizsardzības ministra A.Krastiņa 1996.gada 26.jūnija pavēli Nr.127 sākot ar 1996.gada 1.jūliju no lietošanas tiek izslēgts nosaukums Aizsardzības spēku štāba bataljons un tā vietā stājas nosaukums Nacionālo bruņoto spēku štāba bataljons.

1996.gada 1.jūlijā Aizsardzības spēku štāba bataljons tika pārdēvēts par Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonu.

1999.gadā NBS Štāba bataljonā tika izveidota Sakaru rota.

1999.gada 17.novembrī tika atjaunots Štāba bataljona vēsturiskais parādes formas tērps.

NBS Štāba bataljonam izveidojās cieša sadarbība ar Dānijas Karaliskās gvardes 1.bataljonu.

1999.gada 10.decembrī NBS Štāba bataljons kopā ar NBS Štābu atzīmēja bataljona dibināšanas 80-to gadskārtu.

2002.gadā NBS Štāba bataljons izstrādāja godasardzes maiņas ceremoniju. kas nosaka godasardzes sastāva darbību, izpildes rituālu pie Rīgas pils.

2002.gada 11.novembrī tika atjaunota godasardze pie Rīgas pils.

2003.gada maijā tika apstiprināta jaunā godasardzes maiņas ceremonija un ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, kā arī vainagu nolikšanas ceremonija Brāļu kapos.

2004.gada 29.martā, Latvijai iestājoties NATO, pie Prezidenta pils svinīgā ceremonijā mastā tika pacelts NATO karogs,šajā pasākumā Latvijas valsti reprezentēja NBS Štāba bataljons.

2004.gada 1.jūlijā no Štāba bataljona atdalījās orķestris.

2005.gadā tika apstiprināti NBS Štāba bataljona uzdevumi un kaujas spēju apraksts.

2006.gadā aktivizējās sadarbība ar Lietuvas un Igaunijas godasardzes rotām. Štāba bataljona karavīri regulāri piedalījās starptautiskajās mācībās kā Latvijā, tā arī ārvalstīs — ASV, Kanādā, Čehijā, Dānijā, Norvēģijā un Igaunijā.

2006.gada rudenī bataljona dzīvē sākās jauns posms, kad savu obligāto militāro dienestu beidza pēdējā iesaukuma karavīri. Daudzi karavīri turpināja savu militāro karjeru Štāba bataljonā.

2008.gada 11.novembrī pie Brīvības pieminekļa tika veikta godasardzes svinīgās maiņas ceremonija.

2009.gada 10.decembrī notika Štāba bataljona 90. gadadienas svinības, kurās piedalās aizsardzības ministrs Imants Lieģis un citas Aizsardzības ministrijas un nacionālo bruņoto spēku amatpersonas. Pasākumā tika atklāta arī bataljona „Vēstures istaba“.

NBS Štaba bataljona karogs.

Armijas štāba rota, sakarā ar vienības nosaukuma vairākām maiņām, bija palikusi bez sava simbola – karoga. Virsnieku ģimeņu apvienības dāmu komiteja saziņā ar Valsts prezidentu nolēma vienībai dāvināt karogu. Pirmo ziedojumu Ls 1000 – karoga darināšanai deva Valsts prezidents Alberts Kviesis. Karoga metu zīmēja grafiķis kapteinis Herberts Mangolds, karoga izšūšanu veica Dambes kundze. Karogs bija no bālganas krāsas zīda auduma. Karoga vienā pusē bija lielais valsts ģerbonis un uzraksts „Armijas štāba rota”. Katrā stūrī rotas uzpleču zīme. Otrā pusē - valsts prezidenta pils attēls. Virs pils uzraksts „Ar vairogu vai uz tā”. Apakšā ozollapas ar vītni, karavīru saulīte, krustoti divi zobeni un divas vāles, zem kurām gada skaitlis „1919” un katrā stūrī zobens vainagā. 1933.gada 9.novembrī Valsts prezidents Alberts Kviesis Armijas štāba rotai pasniedza rotas simbolu – kaujas karogs.



Bataljona atjaunota karoga skices





1995.gadā tika atjaunots vēsturiskais Štāba bataljona kaujas karogs.1995.gada 31.martā Latviešu biedrības namā NBS Štāba bataljonam pasniedza atjaunoto kaujas karogu. Karogu bataljonam dāvināja C/s „Turība". Karoga kātā iedzītas trīs "sudraba naglas"- tās iedzinuši Valsts prezidents, aizsardzības ministrs un NBS komandieris.


Atjaunotais NBS Štāba bataljona karoga averss


Atjaunotais NBS Štāba bataljona karoga reverss

NBS Štaba bataljona uzšuves.


Aizsardzības spēku Štāba bataljona, neapstiprinātā uzšuve (90-to gadu sākums). Uzšuve veidota uz dermantina pamatnes ar krāsas spiedes tehniku.

Ar NBS komandiera 1998.gada 6.novembra pavēli Nr.458 “Par NBS Štāba bataljona formas tērpa piedurknes emblēmas ieviešanu” apstiprināta lauka formas un parādes formas piedurknes uzšuve.
Par vienības simbolu tika izmantota 1.republikas Štāba tataljona spēku veidu uzpleču zīme, emblēmas apakšā Štāba bataljona dibināšanas gads (1919).


NBS Štāba bataljona lauku formas uzšuve. Veidota uz brūnās pamatnes ar melno diegu izšūšanas tehniku.


NBS Štāba bataljona, jaunā parauga lauku formas uzšuve. Veidota uz smilšu krāsas pamatnes,izšūšanas tehnikā.



NBS Štāba bataljona ikdienas formas uzšuve. Veidota uz zilas pamatnes ar dzelteno diegu izšūšanas tehniku.


NBS Štāba bataljona parādes formas uzšuve. Veidota uz gaiši zilas pamatnes ar zelta diegu izšūšanas tehniku.

NBS Štaba bataljona beretes kokarde.

Ar Nacionālo bruņoto spēku komandiera 1997.gada 12.novembra pavēli Nr.883 “Par NBS Štāba bataljona berešu ieviešanu” ir noteikts bataljona beretes kokardes izskats.


NBS Štāba bataljona berete.


NBS Štaba bataljona beretes kokarde. Tiek nēsāta uz melnās krāsas beretes. Pie beretes stiprinās ar divām skavām.

NBS Štāba bataljona spēku veida zīme.


NBS Štāba bataljona ikdienas formas atloka, spēku veida zīme no priekšas.


NBS Štāba bataljona ikdienas formas atloka, spēku veida zīme no aizmuguras.

NBS Štāba bataljona kvalifikācijas nozīmes.


NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas kvalifikācijas zīme „Par izturību” zelta.


NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas kvalifikācijas zīme „Par izturību” sudraba.


NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas kvalifikācijas zīme „Par izturību” bronza.

NBS štāba bataljona apbalvojumi

NBS Štāba bataljona Godasardzes rotas piemiņas monētas.


NBS Štāba bataljona „Godasardzes rotas pieminas monēta” zelta.


NBS Štāba bataljona „Godasardzes rotas pieminas monēta” sudraba.


NBS Štāba bataljona „Godasardzes rotas pieminas monēta” bronza.

NBS Štāba bataljona Atzinības raksts



NBS štāba bataljona krūšu zīmes
Ar bruņoto spēku komandiera 1994.gada 2.maija pavēli Nr.76 “Par Štāba bataljona krūšu nozīmes ieviešanu” tika atjaunots bataljona apbalvojums - krūšu zīme. Līdz 2001.gada 1.martam tā dalījās I šķiras krūšu zīmē un II šķiras krūšu zīmē. 2001.gada 1.martā ar Aizsardzības ministra pavēli Nr.86 lietošanā tika atstāta tikai viena (II šķiras) parauga krūšu zīme.


NBS Štāba bataljona I šķiras krūšu zīme.


NBS Štāba batalona II šķiras krūšu zīme.

NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums "Goda zīme", veltīts NBS Štāba bataljona atjaunošanas desmitajai gadadienai

NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums "Goda zīme", veltīts NBS Štāba bataljona atjaunošanas desmitajai gadadienai, dibināts 2001. gadā sakarā ar bataljona atjaunošanas desmito gadadienu 2002. gada 1. februārī.

"Goda zīmi" piešķir bataljona komandieris kā atzinības apliecinājumu par nopelniem NBS Štāba bataljona attīstībā.

"Goda zīmi" piešķir NBS štāba un citām NBS militārpersonām, atvaļinātām militārpersonām, ārvalstu militārpersonām un civilpersonām, kas ar savu darbību veicinājušas bataljona veidošanos un attīstību, aktīvi piedalījušās bataljona personālsastāva audzināšanā.

Goda zīmi personai var piešķirt vienreiz. Goda zīmi pie formas tērpa nēsā krūšu kreisajā pusē. Goda zīme uzliekama aiz NBS spēku veidu apbalvojumiem.


NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums "Goda zīme", veltīts NBS Štāba bataljona atjaunošanas 10. gadadienai.

NBS Štāba bataljona komandiera 3 pakāpju apbalvojums „Goda zīme”.

NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums trīs pakāpju "Goda zīme", dibināts 2009. gadā. Goda zīme ir NBS ŠB komandiera apbalvojums. Goda zīmi piešķir kā pateicību NBS ŠB veterāniem, NBS karavīriem, militārajiem, civilajiem darbiniekiem un civilpersonām, citu valstu bruņoto spēku pārstāvjiem, organizāciju, iestāžu pārstāvjiem un civilpersonām.

NBS ŠB komandiera apbalvojumam - Goda zīmei - ir trīs pakāpes:
1.pakāpe - zelta krāsā;
2.pakāpe - sudraba krāsā;
3.pakāpe - bronzas krāsā.

NBS ŠB komandiera apbalvojums - Goda zīme - ir numurēts.

Goda zīme ir veidota kā stilizēts senlatviešu vairogs, kas iecentrēts krustā. Uz vairoga ir NBS ŠB simbolika - sakrustoti zobens, šautene un lielgabals. Goda zīmes reversā - Goda zīmes numurs un NBS ŠB devīze "Ar vairogu vai uz tā".

Goda zīmei ir krusta forma, izmērs - 38x38 mm. Goda zīme ir veidota no tombaka. Stilizētais vairogs ir zelta (1.pakāpe), sudraba (2.pakāpe) un bronzas (3.pakāpe) krāsā, diametrs - 16 mm. Krusts pārklāts ar gaiši zilas krāsas glazūru, kas atbilst NBS ŠB simboliskajai vēsturiskajai krāsai, ar baltu apmali 1mm platumā.

Goda zīme ir iekārta 32 mm platā un 50 mm garā lentē. Lentes pamatā ir divas 4 mm platas un divas 5 mm platas gaiši zilas joslas, kas atbilst NBS ŠB simboliskajai vēsturiskajai krāsai, divas 5 mm zelta krāsas joslas un lentes vidū 4 mm plata zelta (1.pakāpe), sudraba (2.pakāpe) un bronzas (3.pakāpe) josla.

Lentes atgriezums ir 32 mm plats un 10 mm augsts (1.pielikums).

NBS Štāba bataljona Goda zīmes miniatūrzīmes medaļas diametrs ir 19 mm, lentes platums 16 mm, garums - 25 mm ar proporcionāli identiskām joslām un krāsojumu kā Goda zīmes visu pakāpju lentēm. Krusts un vairogs ir izgatavoti no tombaka ar identisku krāsojumu kā Goda zīmei.

Kandidatūras apbalvošanai iesaka karavīri, militārie vai civilie darbinieki. Tiesības ieteikt apbalvošanai ar NBS ŠB komandiera apbalvojumu - Goda zīme - ir arī citu valsts institūciju un sabiedrisko organizāciju, ārvalstu institūciju un sabiedrisko organizāciju vadītājiem un civilpersonām.



NBS Štāba bataljona komandiera 3 pakāpju apbalvojuma „Goda zīme” averss.


NBS Štāba bataljona komandiera 3 pakāpju apbalvojuma „Goda zīme” averss un reverss.


NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums „Goda zīme” zelta.


NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums „Goda zīme” sudraba.


NBS Štāba bataljona komandiera apbalvojums „Goda zīme” bronza.


NBS Štāba bataljona komandiera 3 pakāpju apbalvojuma „Goda zīme” apliecība.