Latvieši vēstures likteņdzirnās: 10/08/09

Kopējais lapas skatījumu skaits

ceturtdiena, 2009. gada 8. oktobris

Kara muzejā izstāde "Latvija un Lietuva cīņā pret Bermontu" (Diena.lv; Piektdiena, 2. oktobris (2009) 11:48 )

Unikāla iespēja uz mūsdienu Rīgas centrālās daļas kartes izvietotajās fotogrāfijās ieraudzīt, kāda 1919.gada rudenī izskatījās Daugavas krastmala, Vecrīga un dažas vietas Pārdaugavā, būs tiem, kas nākamnedēļ iegriezīsies Latvijas Kara muzejā.

8.oktobrī Kara muzejā notiks starptautiska konference Bermontiāde: avoti, notikumi, cilvēki, kā arī plkst. 14 izstādes Latvija un Lietuva cīņā pret Bermontu atklšāna.

Latvijas armijas karavīri Liepājas Kara ostā. 1919.gada novembris.

Izstāde ir veidota sadarbībā ar Lietuvas Vītauta Lielā Kara muzeju. Latvijā pirmo reizi būs iespējams iepazīties ne tikai ar Latvijas armijas cīņām pret P.Bermonta komandēto armiju, bet arī ar 1919.gada rudens notikumiem Lietuvā.

Ekspozīcijas fragments par Lāčplēša ordeni.

Izstādē būs aplūkojami formas tērpi, kādus 1919.gada rudenī valkāja Latvijas un Lietuvas armiju, kā arī Rietumu brīvprātīgo armijas karavīri, ieroči, kas bija visu trīs armiju bruņojumā, fotogrāfijas, kas raksturo kauju gaitu.

Neviena armija nespēj gūt sekmes bez iedzīvotāju atbalsta. Tāpēc izstādē ir iekļauti arī materiāli par kauju ietekmi civiliedzīvotāju dzīvē un Sieviešu palīdzības korpusu, kas organizēja palīdzības sniegšanu Latvijas armijai. Apmeklētāji varēs aplūkot Lāčplēša kara ordeni, iepazīties ar tā tapšanas vēsturi un ordeņa kavalieru piemiņas lietām.

1919.gada rudens bija trauksmains laiks. Izšķīrās Latvijas un Lietuvas liktenis. Pret neatkarīgām Baltijas valstīm kopīgi vērsās spēki, kas cīnījās par Krievijas impērijas un Vācijas varenības atjaunošanu. Šo plānu īstenošanai 1919.gada vasarā saformēja Rietumu brīvprātīgo armiju pulkveža Pāvela Bermonta vadībā.

1919.gada 8.oktobrī sākās uzbrukums Rīgai. Latvijas armijas karavīri pārspēka priekšā bija spiesti atkāpties. Taču, pateicoties pašaizliedzīgai rīcībai, atkāpšanās laikā izdevās padarīt Rīgas tiltus nelietojamus un karavīri ieņēma aizsardzības pozīcijas Daugavas labajā krastā un Vecrīgā.

Mēnesi ilgās cīņas par Rīgu noslēdzās 11.novembrī. Kaujās atbalstu Latvijas armijai sniedza Lielbritānijas un Francijas karakuģi. Turpmākajās nedēļās pretinieks tika padzīts no Latvijas teritorijas. Novembra beigās pēdējās bermontiešu vienības cieta sakāvi kaujās ar Lietuvas armiju.