Latvieši vēstures likteņdzirnās: 10/21/10

Kopējais lapas skatījumu skaits

ceturtdiena, 2010. gada 21. oktobris

Nodrošinājuma pavēlniecība


Nodrošinājuma pavēlniecība tika izveidota 2000.gada 29.decembrī. Saskaņā ar Aizsardzības ministra pavēli tika nozīmēta NBS Nodrošinājuma Centra komandiera grupa, bet 2001.gada 1.februārī –apstiprināja Nodrošinājuma Centra pagaidu štatu, kas veica apgādes, kravu transportēšanas, muitas formalitāšu funkcijas.

2001.gada 2.janvārī tiek iecelts NBS Nodrošinājuma centra komandieris un izveidota NBS Nodrošinājuma centra komandiera grupa, kura arī pilda Koordinācijas daļas uzņēmējvalsts atbalsta koordinācijas funkcijas līdz Nodrošinājuma centra pilna štata izveidei.

Izpētes daļas un Līgumu izpildes daļas funkcijas pilda NBS štāba J-4 departaments NBS Nodrošinājuma centra komandiera grupas pārraudzībā , līdz NBS Nodrošinājuma centra pilna štata izveide.

NBS Nodrošinājuma centra Komandieru grupas darbu vada Nodrošinājuma centra komandieris, kurš ir tieši padots NBS komandierim un ir NBS komandiera vietnieks nodrošinājuma jautājumos. NBS Nodrošinājuma centra Komandieru grupai nav juridiskas personas statusa. NBS Nodrošinājuma centra komandierim ir pakļauta NBS Materiāli tehnisko līdzekļu bāze, uz kuras 2001,gada 31.jūlijā tiek izveidotas Materiālu pārvalde ar daļām, Atbalsta pārvalde ar daļām, Starpvalstu sūtījumu nodaļa un Transporta remonta nodaļa. NBS Nodrošinājuma centra komandiera grupa tiek pārveidota par vadības grupu, iekļaujot grāmatvedības nodaļu un personāla nodaļu.

2001.gada 2.novembrī ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministra pavēli tika izveidots NBS Nodrošinājuma centrs, bet 2001.gada 28.decembrī centram piešķir juridiskās personas statusu, centram ir apaļais zīmogs ar Latvijas valsts mazā ģērboņa attēlu un pilnu vienības nosaukumu.Nodrošinājuma centra juridiskā adrese Vagonu ielā 38, Rīgā.

Lai restrukturizētu nodrošinājuma sistēmu pamatojoties uz likumiem un pavēlēm 2003.gada 29.janvārī nosaka NBS Nodrošinājuma centra reorganizāciju, slēdzot ar 2003.gada 1.februāri Gaisa spēku atbalsta bāzi, ar 2003.gada 31.martu NBS Militārās medicīnas centru, kura tiesību un saistību pārņēmējs ir NBS Nodrošinājuma centrs, bet Jūras spēku atbalsta bāzes tiesību un saistību pārņēmējs ir NBS Nodrošinājuma centra 4. AN AB.

2004.gada 29.aprīlī aizsardzības ministrs apstiprināja Nodrošinājuma Pavēlniecības štatu sarakstu, kas būs spēkā ar 1.jūliju. Nodrošinājuma Pavēlniecības sastāvā ir štābs, trīs reģionālie Nodrošinājuma centri, Apgādes un pakalpojumu centrs, Autotransporta nodrošinājuma centrs, un Medicīnas nodrošinājuma centrs.

No 2005.gada 3.marta Nodrošinājuma pavēlniecības komandiera pienākumus veic pulkvežleitnants Sandris Brālēns.

Mērķis

Nodrošinājuma pavēlniecības izveides mērķis ir NATO prasībām atbilstošas NBS nodrošinājuma sistēmas radīšana, centralizējot nodrošinājuma funkciju izpildi, kā arī nodrošinājuma sistēmas, struktūras, darbības un ekipējuma savietojamība ar NATO, liekot uzsvaru uz Latvijas nacionālo resursu ekonomisku un mērķtiecīgu izmantošanu. Par pamatu Nodrošinājuma pavēlniecības struktūras izveidei tika ņemti NATO nodrošinājuma standarti un nosacījumi.

Nodrošinājuma pavēlniecība pārņemot NBS nodrošinājuma funkcijas, NBS spēku veidu un atsevišķu vienību komandieriem un štābiem ir lielākas iespējas koncentrēties savu vienību vai apakšvienību apmācībām un kaujas gatavības uzturēšanai.

NBS Nodrošinājumu pavēlniecības emblēmas apraksts.

Emblēma sastāv no pieciem elementiem, trīs zvaigznes simbolizē Latvijas trīs novadus, zelta krāsā stilizēti spārni simbolizē Gaisa spēku apgādi, sudraba krāsā stilizēts zobrats simbolizē materiāli tehnisko līdzekļu remontus, zelta krāsā stilizēts enkurs simbolizē Jūras spēki apgādi, sudraba krāsā stilizēts rats simbolizē Sauszemes spēku apgādi, bet zelta krāsā uz zobrata lokveida uzraksts Nodrošinājuma pavēlniecības moto "Mēs nodrošinām uzvaru", krāsa - melna

Nodrošinājuma pavēlniecības berešu kokardes.


Lielvārdes 2. Nodrošinājuma centra berešu kokarde.

NBS Nodrošinājuma pavēlniecības apbalvojumi.


Lielvārdes 2. Nodrošinājuma centra krūšu zīme.

NBS Nodrošinājumu pavēlniecības uzšuves.


NBS Nodrošinājumu pavēlniecības, ikdienas formas tērpa izšūtā uzšuve.


NBS Nodrošinājumu pavēlniecības, lauku formas tērpa izšūtā uzšuve.


1.reģionālā nodrošinājuma centra ikdienas formas uzšuve.

1.reģionālā nodrošinājuma centra lauku formas uzšuve.

                              2.reģionālā nodrošinājuma centra piedurknes uzšuves apraksts:

2.reģionālā nodrošinājuma centra piedurknes uzšuve.

Uzšuves centrā novietots vairogs ar šādiem elementiem:Cīņas simbols - zobens, Lielvārdes jostas ornamentikas zīme - krustu krusts, virs vairoga novietotas trīs zvaigznes, kas simbolizē Latvijas novadus kā arī vairoga malām piekļaujas spērni, kas norāda uz sadarbību ar Gaisa spēkiem, vairogu un zvaigznes iekļauj ozollapu vainags.

                                   2.reģionālā nodrošinājuma centra ikdienas formas uzšuve.

                                   2.reģionālā nodrošinājuma centra lauku formas uzšuve.

NBS Nodrošinājumu pavēlniecības Pārvietošans Koordinācijas centra uzšuve.

Piedurknes atšķirības zīmē tiek izmantota NP Pārvietošanas Koordinācijas centra logo:
  • uzšuves pamatne sarkanā krāsā - pamatojoties uz AMov P-1 (STANAG-2454), 7.nodaļu, 702. punktu;
  • tās centrā attēlots astoņspieķu ritenis - pamatojoties uz AMov P-1 (STANAG-2454), 7.nodaļu, 702 punktu.
  • Uzšuve veidota apļa formā. Uzšuves pamatne sarkanā krāsā ar astoņu spieķu dzeltenu riteni 75mm diametru. Spieķu un apmalojuma platums 5mm. Spieķi un apmalojums attēloti dzeltenā krāsā.

Piedurknes atšķirības zīmi piestiprina pie Lauka formas tērpa kreisās piedurknes.

Piedurkņu atšķirības zīmi lieto, lai identificētu pārvietošanas vadības personālu, kas organizē un vada spēku (atsevišķas militārpersonas, tehnikas vienības, MTL un/vai bruņoto spēku vienības) pārvietošanas un termināla operācijas. (STANAG 2454).

                                    NBS Nodrošinājumu pavēlniecības apbalvojumi:

                                     NBS Nodrošinājumu pavēlniecības krūšu zīme.

                                     
                                      NBS Nodrošinājumu pavēlniecības krūšu zīmes averss.


                                     NBS Nodrošinājumu pavēlniecības krūšu zīmes reverss.