Latvieši vēstures likteņdzirnās: 06/14/12

Kopējais lapas skatījumu skaits

ceturtdiena, 2012. gada 14. jūnijs

NBS Apvienotais štābs




Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs ir Nacionālo bruņoto spēku komandiera institūcija, kas nodrošina komandierim iespēju realizēt nepārtrauktu vadību, lēmumu pieņemšanai nepieciešamo informāciju, dokumentus un priekšlikumus, viņa pavēļu un rīkojumu izpildes kontroli, kā arī sadarbības organizāciju kaujas operāciju apstākļos.

Par NBS Apvienotā štāba uzdevumu izpildi atbild NBS Apvienotā Štāba priekšnieks. Viņš arī koordinē visu departamentu, pārvalžu un citu štāba struktūrā esošo administratīvo un funkcionālo vienību darbu.

1992.gada 31.janvārī līdz ar Aizsardzības spēku izveidošanu tika izveidots arī Aizsardzības spēku štābs - vienība, kura patlaban nes Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba vārdu. 

1992.gada 28.februārī par štāba priekšnieku iecēla pulkvedi Ārvaldi Lilientālu, kurš amata pienākumus pildīja līdz 1994.gada 14.janvārim, kad šajā amatā stājās pulkvedis Juris Arness. 

Aizsardzības spēku štābu veidoja sešas pārvaldes: Operatīvā, Personālsastāva un mobilizācijas, Militārās sagatavošanas un iekārtas dienesta, Gaisa un pretgaisa aizsardzības, Jūras spēku un Robežapsardzības pārvalde. Tāpat štāba struktūrā bija iekļauts Preses dienests, Medicīniskais dienests, Juridiskā nodaļa, Finanšu daļa un Komandpunkts. 

1996.gada 10.jūnijā štābu pārveidoja par Aizsardzības spēku Galveno štābu, no tā sastāva izslēdzot Aviācijas un pretgaisa aizsardzības, Jūras spēku un Robežapsardzes pārvaldes. 

1994.gada 31.decembrī Aizsardzības spēku Galvenais štābs tika likvidēts, uz tā bāzes ar 1995.gada 1.janvāri izveidojot Nacionālo bruņoto spēku štābu. Tas sastāvēja no Personāla un administratīvās, Izlūkošanas, Operāciju vadības un plānošanas, Apgādes, kā arī Finanšu pārvaldes. 

1997.gada 1.augustā štāba priekšnieka amatā iecēla pulkvedi Gundaru Ābolu, kuru 2000.gada 16.novembrī nomainīja pulkvedis Kārlis Krēsliņš. 

2002.gada maijā tika apstiprināta jaunas štāba un operāciju vadības ēkas celtniecība Rīgā, Krustabaznīcas ielā 9, uz kurieni štābs pārcēlās 2006.gadā. Līdz tam tas bija izvietots Rīgā, Valdemāra ielā 10/12. 

2004.gada 22.janvārī štāba priekšnieka amatā iecēla pulkvedi Juri Kiukucānu. 

2006.gada 1.janvārī tika ieviests jauns štāba štata saraksts, bet štābs pārdēvēts par NBS Apvienoto štābu. 

2007.gada 6.jūnijā štāba priekšnieka amatā iecēla pulkvedi Andi Dilānu. 

Veicot NBS struktūras reformu, 2010.gada janvārī no štāba atdalīja stratēģisko plānošanu, to deleģējot Aizsardzības ministrijai. 

NBS Apvienotais štābs ir 1919.gada 10.decembrī izveidotā Latvijas armijas štāba tradīciju 
mantinieks.


Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba piedurknes uzšuves.



Nacionālo bruņoto spēku štāba ikdienas formas, vecā parauga izšūtā uzšuve.


Nacionālo bruņoto spēku štāba ikdienas formas, vecā parauga izšūtā uzšuve.


Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba ikdienas formas piedurknes uzšuve.

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba lauku formas piedurknes uzšuve.



Zemessardzes bataljonu/brigāžu/novadu goda raksti, atzinības raksti

Latvijas republikas Zemessardzes 2.Vidzemes brigādes Atzinības raksts.

Kara muzejā atklās unikālu formastērpu izstādi. Foto: Latvijas Kara muzejs



Piektdien, 15.jūnijā, plkst.15 Latvijas Kara muzejā atklās unikālu formastērpu izstādi "Latviešu Rietumvalstu bruņotajos spēkos".

Tajā tiks izstādīti bijušo karavīru dāvinājumi muzejam -  44 formas tērpi, fotogrāfijas, apbalvojumi  un dokumenti, kas saistīti ar dienestu dažādu valstu bruņotajos spēkos. Tie aptver laika posmu no pirmajiem pēckara gadiem līdz mūsdienām.
Jau 20 gadus Kara muzejs komplektē formas tērpu kolekciju. Pateicoties ASV Bruņoto spēku pensionēto virsnieku V.Kukaiņa, V. Ķimeņa, A.Medņa, A. Mežmaļa un daudzu citu aktivitātēm, muzejs saņēma unikālus formas tērpu dāvinājumus. Gadu gaitā to papildināja Austrālijas, Kanādas, Zviedrijas, Francijas un Vācijas latviešu izcelsmes virsnieku formas tērpi.  
Izstādē varēs aplūkot ASV ģenerāļu karogus, ASV armijas brigādes ģenerāļa Rūdolfa Pekšēna  formastērpu, Zviedrijas bruņoto spēku ģenerālmajora Kārļa Neretnieka svētku formas tērpu, ASV Gaisa spēku lidotāja V. Purkalīša formas tērpu un ekipējumu, kā arī pašreizējo Francijas Ārzemnieku leģionā lietoto formas tērpu.
Otrā pasaules kara beigās no Latvijas bēgļu gaitās devās apmēram 160 000 civiliedzīvotāju. Lielākā daļa bēgļu nonāca Vācijā. Viņiem pievienojās no gūstekņu nometnēm atbrīvotie karavīri. Četrdesmito gadu beigās sākās emigrācija uz jaunajām mītnes zemēm Lielbritāniju un Austrāliju, nedaudz vēlāk uz ASV un Kanādu. Tur daudzi latvieši savu dzīvi saistīja ar militāro dienestu. 
Izstāde būs apskatāma līdz 2013.gada pavasarim. Ieeja bez maksas.