Latvieši vēstures likteņdzirnās: 12/05/10

Kopējais lapas skatījumu skaits

svētdiena, 2010. gada 5. decembris

Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļa

1928. gada 12. jūlijā Ministru kabinets pieņēma noteikumus par Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļas izveidi, kurus apstiprināja Kara ministrs. Noteikumi ietvēra medaļas izskatu, piešķiršanas kārtību u.c. jautājumus. Medaļas radīšanas mērķi bija atzīmēt desmito gadadienu kopš Latvijas brīvības cīņu sākuma, uzturētu tautas atmiņā vēsturiskos notikumus, atzīmētu karavīru un citu personu dalību šajās cīņas un godinātu tos ārvalstu karavīrus, kuri piedalījās Latvijas atbrīvošanas cīņās, bet nav apbalvojami ar Lāčplēša kara vai Triju zvaigžņu ordeni. Medaļas piešķiršanai bija nepieciešams Kara ministra atzinums.

Medaļa bija apaļa, no tumšas bronzas. Diametrs 35 mm un biezums 2 mm. Priekšpusē bija zīmējums, kurā attēlota uz saules, Daugavas un Rīgas torņu fona ar šautenēm apbruņotu karavīru ierinda. Tās apakšējā malā sīks uzraksts "Zīm. Stromberg Grav. Bercs". Mugurpuses centrā uzraksts «Par Latviju 1918-1928», ka ietverts trijās piecstaru zvaigznēs. Latvijas brīvības cīņu gada. Medaļai klāt bija piestiprināta zīda lenta, kuru saturēja sprādzes abos galos. Lenta bija trijās krāsās: pamatkrāsa sarkana, ar divām zilām (4 mm) svītrām un no abām malām ieslēgta oranžām strīpiņām (0,75 mm).
Personām, kuras Brīvības cīņu laikā bija militārajā dienestā, uz lentas bija zobeni, bet civilpersonām lenta bija bez tiem. Medaļu varēja nesāt svinīgos brīžos, bet ikdienas gaitās varēja nēsāt lentas atgriezumu. Medaļai bija jāatrodas krūšu kreisajā pusē.
Piemiņas medaļu varēja iegādāties - saņemt Armijas Ekonomiskajā veikalā par Ls 2, uzrādot Latvijas atbrīvošanas kara piemiņas zīmes apliecību, uz kuras bija atzīme, ka: "Šīs apliecības īpašniekam tiesības nēsāt Latvijas Republikas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļu.".


Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļa karavīriem atbrīvošanas cīņu dalībniekiem (averss, reverss)


Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļa aktīviem armijas atbalstītājiem ne karavīriem (averss


Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļas averss tuvplānā.


Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļas reverss tuvplānā.


Piemiņas medaļas lentu atgriezumi 1. Karavīriem, 2. Aktīviem armijas atbalstītājiem ne karavīriem


Latvijas atbrīvošanas cīņu 10 gadu jubilejas piemiņas medaļas apliecība.