Latvieši vēstures likteņdzirnās: 01/09/11

Kopējais lapas skatījumu skaits

svētdiena, 2011. gada 9. janvāris

Izaicinājuma monētas

Izaicinājuma monēta ir maza monēta vai medaljons (parasti militārs), uz kuras attēlots vienības simbols vai emblēma, un tā pierāda piederību attiecīgajai vienībai.
Izaicinājuma monētu nēsā bikšu kabatā vai makā.

Izaicinājuma monētas pirmsākumi un tradīcijas ASV

Arī ap Izaicinājuma monētas pirmsākumiem virmo daudz debašu. Vairākas militārās institūcijas un dienesti vēlētos, lai Izaicinājuma monētas izveidotāji nāktu no viņu vidus. Taču tiek uzskatīts, ka šīs monētas tradīciju pirmsākumi meklējami ASV Armijas Gaisa Spēkos.
Kad ASV Armija izveidoja lidotāju eskadriļas, tās veidoja brīvprātīgie piloti, civiliedzīvotāji. Tajā laikā par lidotājiem pārsvarā pieteicās strādnieki vai jaunieši no laukiem. Koledžas studenti no turīgām ģimenēm par pilotiem pieteicās romantisku apsvērumu dēļ un piedzīvojumu meklējumu dzīti, vēlēdamies izrauties no ikdienas..
Leģenda stāsta: kāds leitnants, kurš nāca no turīgas ģimenes, saviem eskadriļas biedriem par piemiņu izgatavoja bronzas medaljonus (monētas). Monētas bija apzeltītas, bet tām virsū atveidots eskadriļas simbols. Kādam pilotam šī monēta ļoti nepatika, un viņš to iesēja savā lidotāja šallē. Kaujas laikā ar vāciešiem viņa lidmašīna tika neatgriezeniski bojāta, kas piespieda to nosēsties aiz ienaidnieka līnijas. Tur viņu paņēma gūstā. Pārmeklēšanas laikā pilotam atņēma visas personīgās mantas. Netika pārbaudīta vienīgi lidotāja šalle, kas atradās tam ap kaklu. Gūstekni turēja kādā mazā Franču ciemā. Kādu nakti Lielbritānijas Gaisa Spēki bombardēja šo ciemu un amerikāņu pilots, izmantojot jucekli, aizmuka no vācu gūsta.
Pilots pārģērbās civilajās drēbes un centās izvairīties no vācu patruļām. Viņam nebija līdzi nekādu identifikācijas dokumentu, kas apliecinātu viņa personu. Ar lielām grūtībām pilots pārvarēja frontes līniju un satika franču patruļu. Franči nodomāja, ka viņš ir civilajās drēbēs ģērbts vācu sabotieris, ko vajag sodīt ar nāvi.
Pēdējā brīdī pilots atcerējās par eskadriļas piemiņas monētu, kas iesieta viņa lidotāja šallē un parādīja to saviem sagūstītājiem. Viens no frančiem atpazina eskadriļas emblēmu. Tie nekavējoties sazinājās ar ASV eskadriļu un tā apliecināja pilota identitāti. Pilots par mata tiesu izglābās no nāves.
Pēc atgriešanās savā eskadriļā, viņš uzsāka tradīciju – katram pilotam līdzi jānēsā eskadriļas monēta kā piederības zīme savai vienībai. Lai popularizētu šo tradīciju, piemiņas monētas kļuva par Izaicinājuma monētām, jo tās sāka izmantot bāros. Ja pilots, kuru izaicina, nevar nolikt uz bāra letes savu Izaicinājuma monētu, viņš izmaksā dzērienu tam, kurš viņu izaicināja. Ja abi dalībnieki spēj uzmest Izaicinājuma monētu, tad dzērienu izmaksā tas, kurš izaicināja pirmais.
Vēl kāda tradīcija saistīta ar valūtas maiņas kursu Otrā Pasaules kara laikā. Rietumvācijas feniņa vērtība bija daudz mazāka kā ASV centam. Jebkurā vietā, kur karavīri iegādājās alu, varēja uzsaukt: "Feniņa pārbaude!". Šajā brīdī visiem karavīriem vajadzēja parādīt savas tukšās kabatas. Ja kabatā atradās feniņš tas nozīmēja, ka karavīrs ir gandrīz izputējis. Ja kabatā feniņš neatradās, tas nozīmēja, ka viņš ir pietiekami turīgs (jo nav saglabājis šo nevērtīgo monētu), tāpēc nākamajā kārtā var uzsaukt pārējiem alu.


Latvijas Armijas Izaicinājuma monētas

Parasti Latvijas Armijas Izaicinājuma monētas iedalās: vienību piemiņas monētās, apbalvojuma monētās un starptautisko mācību piemiņas monētās.
Monētas var būt gan rūpnieciski kaltas, gan pašdarinātas.
Monētas aversā parasti attēlo vienību simbolus, bet reversā – vienību moto.
Latvijas Armijas Izaicinājuma monētas vēsture aizsākas 90-tajos gados, kad ASV Mičiganas Gvarde izlaida piemiņas monētu par godu kopējām mācībām ar Latvijas Zemessardzi. Starptautiskajās mācībās „Summer Shield” šo tradīciju pārņēma NBS Sauszemes spēku kājnieku brigāde.
Starptautisko mācību „Summer Shield” piemiņas monētas tiek izlaistas vairākos variantos, kā arī numurētas.
Par dalību Miera uzturēšanas misijās OIF un ISAF Latvijas kontingenta karavīri tika apbalvoti ar piemiņas monētām.
Pēc 2006. gada Sauszemes spēku 2. kājnieku bataljons un Štāba bataljona goda sardzes rota izgatavoja apbalvojuma monētas.
Pēc 2001. gada NBS Instruktoru skola aizsāka tradīciju, ka katrs kājnieku nodaļas komandieru kursa absolvents sev pašrocīgi izkaļ šīs skolas piemiņas monētu (kaparā).
OMLT-2 personālsastāvam tika izgatavota piemiņas monēta ar OMLT-2 simbolu.


2.kājnieku bataljona piemiņas monētas averss. Baltā metāla piemiņas monetas aversā attēlota 2. kājnieku bataljona emblēma. Monēta ieviesta kā bataljona apbalvojums ("Vērtīgā balva")2007. gadā.


2.kājnieku bataljona piemiņas monētas averss. Baltā metāla piemiņas monetas reverā centrā izvietota 2.kājnieku bataljona devīze "Facta non verba" (latiniski), gar monetas augšejo daļu uzraksts latviski "SzS 2.Kājnieku bataljons", gar monetas apakšejošejo daļu uzraksts angliski "2 nd Infantry Battalion", . Monēta ieviesta kā bataljona apbalvojums ("Vērtīgā balva")2007. gadā.

SzS 2.kājnieku bataljonā pastāv baltā metāla un sarkanā metāla piemiņas monētas.


NBS Štāba bataljona „Godasardzes rotas pieminas monēta” zelta.


NBS Štāba bataljona „Godasardzes rotas pieminas monēta” sudraba.


NBS Štāba bataljona „Godasardzes rotas pieminas monēta” bronza.


NBS Instruktoru skolas piemiņas monētas averss.


NBS Instruktoru skolas piemiņas monētas reverss.


LR Zemessardzes 15. gadu piemiņas monētas averss.


LR Zemessardzes 15. gadu piemiņas monētas reverss.


OMLT-2 piemiņas monētas averss.


OMLT-2 piemiņas monētas reverss.


ISAF Meymaneh PRT piemiņas monētas averss.


ISAF Meymaneh PRT piemiņas monētas reverss.