Latvieši vēstures likteņdzirnās: 01/02/10

Kopējais lapas skatījumu skaits

sestdiena, 2010. gada 2. janvāris

Jaunsardze

Līdz ar Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, 1991.gada 23.augustā tika pieņemts likums „Par Latvijas Republikas Zemessardzi”, kas noteica, ka Zemessardze ir brīvprātīgs militarizēts sabiedrības pašaizsardzības formējums.

Tās paspārnē 1992. gadā tika izveidota Zemessardzes jaunatnes organizācija – Jaunsardze. Gadu gaitā tā izveidojās par lielāko jaunatnes kustību Latvijā, apvienojot vairāk nekā 7000 zēnu un meiteņu vecumā no 12 līdz 18 gadiem.

Visā Latvijā Zemessardzes brigādēs un bataljonos darbojās Jaunsardzes kustība. Jaunsardzes darbu vadīja zemessargi – instruktori, kuru vadībā jaunsargi apguva valsts vēsturi, ģeogrāfiju, militārās un tehniskās pamatzināšanas.

Padziļinātu jaunsargu apmācību programmu varēja apgūt Jaunaglonas, Apes un Aizkraukles arodvidusskolās un Kazdangas tehnikumā.

Jaunsardzes arodvidusskolas un to simbolika.


1. Aizkraukles arodskola.

1993. gadā Aizkraukles arodskolā, tika atklāti jaunsargu četrgadīgie kursi. Jaunsargi paralēli vidusskolas kursam apguva auto remontatslēdznieka un šofera profesiju, kā arī plašu militāro apmācību.

Aizkraukles arodskolas kadeta uzšuve.


Aizkraukles arodskolas kadetu uzšuve, ar kursa norādi.


2. Kazdangas tehnikums.


Kazdangas tehnikuma kursanta uzšuve.

Jaunsardzes normatīvu uzšuves.

1995. gadā Zemessardze apstiprināja "Pelēkā un Baltā vilcēna" nolikumu. Būtībā tie bija divi normatīvu kompleksi, kurus izpildot jaunsargs varēja saņemt speciālo uzšuvi. Šie normatīvi bija domāti 15 - 18 gadus veciem zēniem.


Pelēkā vilcēna užuve.


Baltā vilcēna užuve.

Jaunsardzes uzšuve.



Jaunsardzes simbols ir Jaunsargu vairogs. Tā fons ir Latvijas karoga sarkanajā krāsā. “S” simbolizē zalkša zīmi, kas senlatviešu mitoloģijā ir karavīru un bērnu aizstāvis. Savukārt stilizēts “J” simbolizē seno kuršu nazi-dunci. Saliekot abus kopā izveidojas JS, kas ir saīsinājums no “Jaunsargs”. Jaunsardzes simbolikas skices izveidoja Zemessardzes 43.(Saldus) jaunsargi 2001.gadā.

Jaunsardzes karogs.

Karoga augstuma un platuma izmēri: 1,10m X 1,70m. Karoga labās puses vidū uz tumši zaļa fona attēlota NBS simbolika “Saulīte”. Puslokā ap šo simboliku uzraksts: “Latvijas Republikas Jaunsardze”. Karoga kreisās puses vidū uz gaiša (krēmkrāsas) fona izšūta Jaunsardzes emblēma. Zem tās Jaunsardzes devīze: ”Augsim Latvijai”. Karogu izgatavoja karogu šuvēja Ausma Apše.
Karoga izstrādei un izgatavošanai naudu ziedojis sabiedriskā fonda “Austrālijas latviešu palīdzība Jaunsardzei” pārstāvis Antons Rudka (Austrālija).


Jaunsardzes karogs- averss un reverss.

Jaunsardzes novadu standarti.



Jaunsardzes apbalvojumi.


2. pakāpes (bronza)Jaunsardzes nopelnu zīme. Tiek piešķirta pēc noteikta nolikuma jaunākās grupas jaunsargiem (12 - 15 gadu veciem). Izgatavota ar ASV latviešu finansiālo palīdzību.


1. pakāpes (sudrabs)Jaunsardzes nopelnu zīme. Tiek piešķirta pēc noteikta nolikuma vecākās grupas jaunsargiem (16 - 18 gadu veciem). Izgatavota ar ASV latviešu finansiālo palīdzību.

Jaunsardzes atšķirības zīmes.


Jaunsardzes amatu atšķirības zīme.Vada vaiskolas un pagasta jaunsargu vienības komandieris viena trīsstaru zvaigznīte.Rajona jaunsargu komandieris - divas. Novada jaunsargu komandieris - trīs trīsstaru zvaigznītes.