Latvieši vēstures likteņdzirnās: Sprīdis vēsturē no idejas līdz īstenībai ( Guntars Laganovskis, LV.LV 2;. maijs (2008))

Kopējais lapas skatījumu skaits

piektdiena, 2009. gada 16. oktobris

Sprīdis vēsturē no idejas līdz īstenībai ( Guntars Laganovskis, LV.LV 2;. maijs (2008))

Ideja par Latviju kā neatkarīgu valsti radās vēsturei netipiski īsā laika sprīdī. Vēl visu 1917.gadu, Pirmajam pasaules karam ieejot noslēguma fāzē un brūkot Krievijas impērijai, risinājās notikumi, kas pavēra ceļu Latvijas neatkarībai, taču nacionālie spēki joprojām runāja vienīgi par autonomiju Krievijas sastāvā.

Tikai 1917.gada rudenī tika nodibināta Latviešu pagaidu nacionālā padome, kura 1918.gada 30.janvārī savā otrajā sesijā paziņoja, ka "Latvijai jābūt neatkarīgai demokrātiskai republikai, kura apvienotu Kurzemi, Vidzemi un Latgali". Valsts rašanās gaitu uzskatāmi atspoguļo ideju variācijas latviešu karogos.

4. Vidzemes latviešu strēlnieku pulka strēlnieki ar karogiem Februāra revolūcijas upuru piemiņas demonstrācijas laikā. Rīga, 23. marts. Teksts uz karogiem:"Lai dzīvo autonoma Latvija! Slava brīvībai! Slava Latvijai brīvā Krievijā!"

8. Valmieras latviešu strēlnieku pulka ložmetējnieki ar savu karogu. Rīga, 1917.g. 23. marts. Teksts uz karoga:"Plecu pie pleca par Latviju un brīvību!"

1.maija mītiņš pie Džutas fabrikas. Rīga, 1917.g. Blakus sarkanajiem karogiem plīvo sarakanbaltsarkanais karogs.

Rezerves latviešu strēlnieku pulka karavīri pēc 1. maija mītiņa. Strenči, 1917.g. Teksts uz sarkanbaltsarkanā karoga:"Mēs ejam atriebt senču vaidus un nepabeigtās cīņas veikt!"

Latviešu karavīru delegātu sapulce krievu V armijas kongresā. Daugavpils, 1917.g. 17. maijs. Teksts uz sarkanbaltsarkanā karoga:"Dievs, svētī Latviju!"

8. Valmieras latviešu strēlnieku pulka karavīri pie Ziemassvētku kaujās kritušo biedru kapa Sileniekos Ložmetējkalna apkārtnē. 1917.g. vasara. Teksts uz karoga:"Latvija, mosties- jauna diena aust!"

Foto: No Kara muzeja fondiem


8. Valmieras latviešu strēlnieku pulks 1917. g. vasarā
ar savu karogu, kur raksturīgs uzraksts: «Latvija, mosties, jauna diena aust!»



1. Daugavgrīvas latviešu strēlnieku bataljona karogs.


2. Rīgas latviešu strēlnieku bataljona karogs.


3. Kurzemes latviešu strēlnieku bataljona karogs.


4. Vidzemes latviešu strēlnieku bataljona karoga mets.


5. Zemgales latviešu strēlnieku bataljona karoga mets. Averss.


5. Zemgales latviešu strēlnieku bataljona karoga mets. Reverss.


6. Tukuma latviešu strēlnieku bataljona karoga mets.


7. Bauskas latviešu strēlnieku bataljona karoga mets.


8. Valmieras latviešu strēlnieku bataljona karoga mets.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru