Latvieši vēstures likteņdzirnās: Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas un karoga vēsture.

Kopējais lapas skatījumu skaits

ceturtdiena, 2009. gada 5. novembris

Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas un karoga vēsture.

Rotas dzimšanas diena 2000.gada 1. novembris.
Rotas OMD laiks:
2000.gada novembrī apvienojot un reorganizējot IDB/LATBAT un BALTBAT Latvijas kontingentu tika izveidots 1.kājnieku bataljons. Līdz ar to izveidojās 3.kājnieku rota kapteiņa Andra KĻADERA vadībā, kura uzsāka OMD karavīru sagatavošanu un apmācību. OMD karavīru apmācība 3.KR turpinājās līdz 2004.gada februāra beigām, kura laikā tika apmācīti trīs OMD iesaukumi. Rotas pēdējā OMD iesaukuma laikā rotu komandēšanā pārņēma virsleitnants Aivars KRJUKOVS. Šai laika posmā vel tikai radās doma, par rotas karoga izveidi, bet tika pieņemts lēmums, ka rotas karogam jātop rotai pildot uzdevumu, piemēram – misijā.

Rotas pārejas posms no OMD uz PMD rotu:

2004.gada janvārī uzsākās rotas profesionalizācija, kur liela daļa OMD karavīri, no pēdējā iesaukuma, turpināja dienestu virsdienestā, kas arī bija sākotnējais rotas kodols, ap ko tika uzsākta rotas veidošana. Daļa no OMD pabeigušajiem karavīriem uzsāka apmācību Cēsīs NBS IS Jaunāko Instruktoru kursos, kas deva iespēju pastiprināt rotas komandējošo sastāvu. Paralēli tika uzsākts PMK (pamata apmācības kurss). Šis rotas posms bija īss, jo jau 2004.gada martā, rota saņēma jaunu uzdevumu - sagatavoties misijai Irākā.

Pirms misijas apmācības laiks:

Saņemot jauno rotas uzdevumu, bija jānokomplektē rota, ar iztrūkstošiem kareivjiem un komandieriem, lai varētu pilnvērtīgi un kvalitatīvi uzsākt pirms misijas apmācību. Rota tika nokomplektēta no visām 1.KB bataljona apakšvienībām. 1.Vads no rotas pēdējā OMD iesaukuma karavīriem, kas turpināja dienestu profesionālā militārajā dienestā, 2.Vads no 1. Kājnieku rotas dienošiem karavīriem un 3.vads no rotas PMK karavīriem. Pirms misijas apmācība uzsākās 2004.gada maijā un turpinājās līdz oktobra mēnesim. Šai posmā tika uzsākti rotas devīzes meklējumi, kuri beidzās nesekmīgi un tika atlikti uz misijas laiku, ar mērķi, ka tad rota būs vienota uzdevumā un devīze taps, izveidosies pati no sevis.

Irāka - misijas laiks (OIF-4):

Rotas pirmais lielākais pārbaudījums, bija misija, kur tika pārbaudīta kaujas spējas svešumā pildot uzdevumus, papildus pārbaudot un nostiprinot rotas saliedētību un vienotību grūtībās. Misijas rajonā, rota daudz nopietnāk un mērķtiecīgāk pievērsās arī karoga un devīzes izveidošanai. Šajā procesā ar lielu iniciatīvu iesaistījās virsseržants Armands LOGINOVS. Karoga izgatavošanas iespējas tika mēģinātas risināt Irākā, bet nesekmīgi. Pirmo reizi rotas Devīze un Simbols, tika darinātas no koka un atstātas Irākā, kā simbols par jauna spēka izveidošanos, rotai dodoties prom uz Latviju.




Posms pēc misijas:

Rotas karoga izšūšana tika organizēta un pabeigta jau Latvijā. Karoga pasniegšanas ceremonija notika 2005. gada 13.maijā, kad karogu pasniedza bataljona komandieris pulkvežleitnants Ēriks NAGLIS. Šī diena ir karoga dzimšanas diena.
Rotai pēc atgriešanās no misijas uzsākās rehabilitācijas posms, kur notika lielas reformas rotas struktūrā. Daudzi karavīri atstāja rotu, bet jaunie karavīri aizstāja tos, turpinot uzsākto individuālo apmācību. Rotas rehabilitācijas posms beidzās tikai 2006.gada sākumā, kad tika uzsākts intensīvas apmācības posms.
Rotas karoga pārņemšana no kapteiņa Aivara KRJUKOVA pasniedzot to virsleitnantam Vasilijam GRAČOVAM notika 2006.gada 29.aprīlī.

Pēc rotas pārņemšanas:

Jau rotas pārņemšanas laikā rotai bija zināms nākamais svarīgais kaujas uzdevums – atkārtotā misija (starptautiskā operācija) Irākā. Tapāt kā pirmajā reizē, rota nebija pietiekoši nokomplektēta ar personālu. Lai piedalītos starptautiskajā operācijā bija nepieciešams vēl viens kājnieku vads.

Pirms misijas apmācības laiks II:

2006. gada jūnijā rota uzsaka intensīvu un saspringto gatavošanos starptautiskajai operācijai, kura ilga gandrīz 6 mēnešus. Pirmmissijas apmācības sākumā rotai tika piekomandēts un vēlāk apmācīts veikt kājnieku uzdevumus 1.KB Mīnmetēju vads. Gatavojoties starptautiskajai operācijai uzsvars tika likts uz apmācību kaujai apdzīvotā vietā un reakcijai uz kombinētiem uzbrukumiem patruļai. Jau 20. decembrī uz Irāku izlidoja rotas vadības grupa un vadu komandieri, ar mērķi iepazīties ar jauno atbildības rajonu un sagatavoties pārņemt to.

Irāka - misijas laiks II:
Starptautiskā operācija „Operation Iraqi Freedom” (OIF 07/I) izrādījās viena no grūtākajam kādu jebkad ir piedzīvojis Latvijas kontingents. Misijas sākumā rotu satricināja ziņa par Irākā bojā gājušajiem 1.KB 2.KR karavīriem, bet neskatoties uz to, neviens no rotas karavīriem neatteicās doties uz Irāku. Draudu līmenis Irākā 2007. gadā bija ļoti augsts, bet tas neatturēja rotas karavīrus pildīt savus uzdevumus profesionāli un pēc labākas sirdsapziņas. Pateicoties karavīru saliedētībai un augstam profesionālismam, ka arī spējai analizēt iepriekšējo rotāciju kļūdas, tika veiktas izmaiņas taktikā, līdz ar to rota cieta minimālus zaudējumus un visi atgriezās Latvijā dzīvi. Diemžēl starptautiskās operācijas laikā rotas personālsastāvs neiztika bez karavīru ievainojumiem kaujas uzdevumu laikā, tajā skaita arī vienu smago ievainojumu. Pašā misijas sākumā, veicot izlūkošanas patruļu, tika smagi ievainots 2. vada komandieris virsleitnants Ivo VIGULIS. Pēc ievainojuma 2. vada komandieris vairs nespēja turpināt savus pienākumus un vadību pārņēma vada seržants Viktors BUIVIDS. Līdz misijas beigām viņš pildīja vada komandiera amatu un godam paveica visus dotus kaujas uzdevumus, līdzvērtīgi 1., 3. un Apgādes vada komandieriem. Rotai bija goda lieta atrast nemierniekus, kuri bija vainojami uzbrukumos Latvijas karavīriem. Tas tika paveikts misijas beigās. Arī vesela virkne citu nemiernieku, kuri bija vainojami uzbrukumos ne tikai latviešiem, bet gan citiem koalīcijas karavīriem tika aizturēti. Visi aizturētie tika nogādāti Irākas tiesībsargājošās iestādes. 2007. gada 19. jūnijā rota atgriezās no starptautiskās operācijas. Latvija nolēma neturpināt starptautisko operāciju Irākā rotas sastāvā. Par rotas augsto profesionalitāti un drošsirdību liecina virkne saņemto apbalvojumu. Seši 3.kājnieku rotas karavīri saņēma Valsts augstāko militāro apbalvojumu, par kaujas nopelniem Irākā – Viestura ordeni un Viestura ordeņa goda zīmes.

Posms pēc misijas II:
Atgriežoties no atvaļinājuma un rehabilitācijas tika aizkomandēts 1. KB Mīnmetēju vads un daļa rotas karavīru nolēma turpināt savu dienestu citās bataljona apakšvienības vai dažādās NBS spēku veidu vienībās. Ka rezultāta 1. un 2. kājnieku vadi tika apvienoti vienā un turpināja apmācību. Rotas karavīru pieredze tika plaši izmantota, lai sagatavotu citas bataljona apakšvienības starptautiskajai operācijai Afganistānā, kā arī izstrādāt jaunu apmācību programmu. Rotas rindas papildināja tikai daži karavīri.
Rotas karoga pārņemšana no kapteiņa Vasilija GRAČOVA pasniedzot to virsleitnantam Ērikam KEISTERAM notika 2008.gada 2.decembrī
2011. gada 10. jūnijā kapteinis Ēriks KEISTERIS nodeva rotas standartu, nākamajam 3. kājnieku rotas komandierim kapteinim A.LIEPIŅAM.

Rotas vēsture nebeidzas, bet gan tā nākotne tiks rakstīta un skandināta ar katra karavīra un visas vienības darbiem un atmiņām.....



Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona
3.kājnieku rotas karoga apraksts


Devīze un Rotas karoga īpašību kopums saplūst, vieno un papildina viens otru, lai rādītu Rotas pamatvērtību atspulgu.

Rotas vēsturē ir bijušas divas rotas emblēmas un divi rotas karogi. Pirmais rotas karogs tika izveidots 2005.gadā. Tā dzimšanas diena bija 13.05.2005.

2005.gadā Rotas karavīru radīto Rotas Karogu un Devīzi dzīvē realizēja:

Projekta vadītājs - virsleitnants Aivars KRJUKOVS;
Projekta koordinators - virsseržants Armands LOGINOVS;
Karoga datorsalikums un izšūšana - uzņēmējs Sandijs LŪSĒNS;
Karoga kātsamatnieks Mārtiņš DAUKŠS.

2005.gadā izšūtais Rotas karogs atšķīrās ar smilšu krāsas pusi un to kas tur bija attēlots:

Smilšu krāsas puse: simbolizē profesionālas rotas izveidošanos vietu – tuksnesi. Karavīrs – simbolizē cilvēka saprātu un godu, Lācis - spēku. Šīs divas būtnes ir apvienotas, taču tas nav dzīvnieks, bet cilvēka rakstura un dzīvnieka spēka īpašību apkopojums.
Cilvēki kopš senatnes vienmēr tiekušies pēc pārspēka, tie piedēvējuši sev dažādas dzīvnieku īpašības. Tie radīja pārcilvēkus, mitoloģiskas būtnes, klonējot un savienojot dažādas radības, gan ļaunas, gan labas, paredzētas labā pakļaušanai vai ļaunuma iznīcināšanai.




Jaunā Rotas karoga pirmsākumi:

Doma par jaunu rotas simboliku radās OIF-7/1 misijas laikā. Iemesls tam bija vēlme savā emblēmā redzēt ko izteiksmīgāku, karavīriem saprotamāku un motivējošāku. Starptautiskās operācijas laikā rota saskārās ar daudziem dažādas grūtības uzdevumiem. Dažkārt Latvijā, kā arī Irākā tie likās neiespējami nelielā karavīru skaita dēļ, taču tie lika saprast, ka spēks ir nevis karavīru skaitā, bet gan profesionalitātē un komandas darbā. Grūtības saliedēja karavīrus un motivēja jaunas emblēmas izveidi.
Vispirms radās zīmējums – trīs spartieši – pēdējie no savas vienības, izkārtojušies aizsargpozīcijās, gatavi cīnīties līdz pēdējam elpas vilcienam. Līdzīgi jutās arī LATBAT 3.kājnieku rotas karavīri brīdī, kad bija palikuši kā vienīgā koalīcijas spēku kaujas vienība Divānijas pilsētā un tās apkārtnē. Vēlāk visi rotas karavīri vienojās, ka spartieša aizsargķivere ir spilgtākais un redzamākais spēka simbols, kas arī tika izvēlēts par 3.kājnieku rotas emblēmu.

2009.gadā izšūtā Rotas karoga smilšu krāsas pusē bija attēlota jaunā 3.Kājnieku rotas emblēma:

Rotas simbols – spartiešu kaujas ķivere ar melnbaltām spalvām.
Vēsturiski spartietis ir spilgtākais karavīra būtības iemiesojums. Šis cilvēks, kura dzīvesveids bija kara māksla, kalpo kā paraugs visām armijām. Spartieša spēks slēpās ne tikai viņa fiziskajā sagatavotībā, bet arī prātā un bruņojumā. Aizsargķivere spartietim bija nevis tādēļ, ka viņam būtu bail no nāves, bet gan tādēļ, lai izceltu un parādītu viņa izcilās kaujas spējas. Pirmais, ko pamana pretinieks ir kaujinieciskā āriene – formas, krāsas un acu skatiens.
Izvēloties spartiešu aizsargķiveri kā LATBAT 3.kājnieku rotas simbolu, mēs vēlamies parādīt savu nostāju un kaujas gatavību. Mēs, gluži kā leģendārajā kaujā pie Termopilas, kad 300 spartieši aizkavēja persiešu karaspēku, kamēr armija paspēj sagatavoties kaujai, esam nevis maiznieki vai skulptori, kas tikai galējās nepieciešamības gadījumā pievienojās armijai, bet gan profesionāli un zinoši karavīri, kas gatavi pildīt jebkuru uzdevumu.
Melnā un baltā krāsa aizsargķiveres rotājumā simbolizē ideju. Par kuru mēs pastāvam – neizsmeļamu spēku cīņā gan dienu, gan nakti par mieru un brīvību. Emblēmā spartieša aizsargķivere izšūta uz simboliska spartiešu vairoga. Tas parāda nostāju – ar vairogu vai uz tā, neatkāpties grūtību priekšā.


SzS 1.kājnieku bataljona 3. kājnieku rotas standarta averss.

Gods – Rotas Gods katrā karavīrā un rotā kopā, tiek stādīts augstāk par visu, pat par dzīvību. Gods ir vērtība, uz kā tiek balstīta rotas pamatvērtību būtība un eksistence. Izšķiroties starp apkaunot rotas vārdu vai zaudēt savu dzīvību kaujā, tad karavīrs izšķirsies par sava un rotas goda saglabāšanu. Nāve augstāka par negodu.
Spēks – Rotas un katra karavīra neatņemama īpašība. Spēks, kas raksturo rotu un tās karavīrus vienā vārda. Īsts lāča spēks, palīdz rotai izpildot jebkuru, tai uzticēto uzdevumu, saprātīgi pielietojot to, aizsargājoties un iznīcinot. Izdzīvot un uzvarēt starp spēcīgiem var tikai spēcīgs.

Zaļās krāsas puse: Latvijas dabas krāsa, bataljona kokarde - simbolizē mūsu piederību 1.Kājnieku bataljonam un tā devīze ”PIRMAIS STARP LĪDZĪGIEM”


SzS 1.kājnieku bataljona 3. kājnieku rotas standarta reverss.

Devīze raksturos un vienos, simbols iedvesmos un virzīs. Karavīri nāks un ies, bet devīze un karogs paliks. Karogs simbolizē rotu, tanī dienošos un izdienējošos karavīrus un gatavību pildīt kaujas uzdevumu. Karogs vieno zem sevis daudzus karavīrus, kas stiprinās un virzīs rotas pamatvērtības, liekot jaunajiem karavīriem smelties tās pieredzes, gudrību un spēku. Karavīri gribēs uzzināt kas ir patiess Gods un kas ir īsts Spēks.
Rotas karogs pēdējais kas kritīs, pēdējais, kas paliks. Katrs rotas karavīrs ir personīgi atbildīgs par tā sargāšanu, cieņas izrādīšanu un tā slavas celšanu, atbildīgs par rotas devīzes attaisnošanu ne tikai vārdos, bet darbos un attieksmē, savās domās un rīcībā. Lai, kur rota arī nebūtu, šinī vai citā pasaules malā, ar katra karavīra darbību karogs būs kopā un Jūs būsiet tie, kas rakstīs vēsturi.

Karoga dzimšanas diena 2009.gada 26.janvāris

GODS UN SPĒKS.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru