Latvieši vēstures likteņdzirnās: Militārā palīgdienesta latviešu vienības franču, britu un amerikāņu armijā pēckara Vācijā

Kopējais lapas skatījumu skaits

svētdiena, 2010. gada 14. novembris

Militārā palīgdienesta latviešu vienības franču, britu un amerikāņu armijā pēckara Vācijā

Sarmīte Baltiņa, Latvijas Kara muzeja Pēckara vēstures nodaļas vadītāja

Pirmajos pēckara gados Vācijā bija sakoncentrēts liels skaits bēgļu. Viņiem vēl pievienojās atbrīvotie kara gūstekņi, tai skaitā arī no Baltijas valstīm.

Neskatoties uz plaši izvērsto padomju aģitāciju, tikai nedaudzi bija gatavi atgriezties padomju okupētajā dzimtenē. Vācijas ekonomika sagrauta, pilsētās un lauku saimniecībās neskaitāmas drupas. Bezdarbs un milzīga cilvēku koncentrācija. Lai kaut nedaudz risinātu nodarbinātības problēmu un atbrīvotu karavīrus no paramilitāru pienākumu veikšanas, amerikāņu, angļu un franču zonās Vācijā izveidoja militārā palīgdienesta vienības. Tās rekrutēja no pārvietoto personu un atbrīvoto kara gūstekņu brīvprātīgajiem. Militārajā palīgdienestā pieteicās daudzi latviešu leģionā dienējušie karavīri. Viņiem, salīdzinot ar civilistiem, bija zināma priekšrocība – militārā sagatavotība.

Vienības veica sardzes, transporta un celtniecības uzdevumus. Piecdesmito gadu otrajā pusē sākas emigrācija uz mītnes zemēm. Tad seko Vācijā dislocēto karaspēku pārstrukturizācija un vēlāk – samazināšana. Visātrāk likvidēja vienības franču okupācijas zonā. Amerikāņu Eiropas armija sešdesmito gadu vidū, bet britu Reinas armija 323.MSO transporta vienību likvidēja 1996.gada aprīlī. Dibinot rotas, 1947. un 1948.gadā, tās komplektē pamatā no vienas tautības personām. Izveidojas arī latviešu rotas, bet darbības beigu posmā tajās dienē vairāku tautību vīri.


Britu Reinas armijas 323.vienības pēdējais komandieris K.Bušs. Bīlefelde, Vācija, 1996.gada aprīlis.Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Apvienotās Karalistes sūtnis Vācijā (Bonnā) pasniedz Britu impērijas ordeni Britu Reinas armijas 323.vienības komandierim V.Kraujam. 1970.gada 9.aprīlis. Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Britu Reinas armijas 323.vienības karoga grupa parādē. Bīlefelda, Vācija, 1960.gads. Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Grupa Britu Reinas armijas 323. vienības vīru pie manevru laikā no čiekuriem izveidotās saulītes. Vācija, 1959.gads. Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Britu Reinas armijas 323.vienības vīri manevros. Vācija, 1954.gads. Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Britu virsnieki pārbauda karavīru stāju. Osnabrikas apmācību centrs, Vācija 1948.gada rudens.Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Britu Reinas armijas 324 militārā patruļa. Foto: No Latvijas Kara muzeja.


Amerikāņu Eiropas armijas 7566. transporta rotas spēkrati ogļu iekraušanas laukumā. Vācija, 1960.gadu sākums.Foto: No Latvijas Kara muzeja


Amerikāņu Eiropas armijas 7566. transporta rotas vīri. Vācija, 1960.gadu sākums.Foto: No Latvijas Kara muzeja


Grupa Sardžu rotas vīri atpūtā. Tuttilingena, franču okupācijas zona Vācijā. 1947.gads.Foto: No Latvijas Kara muzeja


Sardžu rota. Tuttilingena, franču okupācijas zona Vācijā. 1947.gads.Foto: No Latvijas Kara muzeja


Britu Reinas armijas 323.MSO vienības krūšu zīme.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru