Latvieši vēstures likteņdzirnās: BALTBAT

Kopējais lapas skatījumu skaits

trešdiena, 2009. gada 28. oktobris

BALTBAT



BALTBAT – trīs Baltijas valstu militārais projekts sākās 1995.gadā ar nolūku izveidot internacionālu bataljonu, kurš būtu spējīgs piedalīties miera uzturēšanas operācijās.
1995. gada 8.februārī triju Baltijas valstu prezidenti pasniedza Baltijas miera uzturēšanas spēku bataljona karogu un šis datums tiek uzskatīts par BALTBAT dibināšanas dienu.
Ar 1995. gada 25. augustu Baltijas miera uzturēšanas bataljonam piešķira juridiskās personas statusu pamatojoties uz LR AM 28.08.1995. pavēli Nr. 216 "Par Baltijas miera uzturēšanas spēku bataljona štatu saraksta ieviešanu un personālsastāva nodrošināšanu".
Sākot ar 1996. gada aprīli bataljona karavīri regulāri piedalās miera uzturēšanas misijās Dienvidslāvijā un ir sagatavoti šādu misiju veikšanai arī cituviet.
Tā sastāvā bija trīs kājnieku rotas – pa vienai no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Vēlāk, projektam attīstoties tika izveidotas arī Apgādes un Kaujas atbalsta rotas.
Baltijas bataljona stingrās prasības un augsti profesionālie instruktori radīja saliedētu un starptautiski atzītu vienību, kuras karavīri pamatoti tika uzskatīti par vieniem no labākajiem Baltijas valstīs.
Baltijas miera uzturēšanas spēku bataljonu likvidēja 2000. gada 31.oktobrī pamatojoties uz Aizsardzības ministrijas 31.03.2000. pavēli Nr.97 "Par BALTBAT Latvijas kontingenta reorganizāciju", NBS komandiera 27.09.2000. pavēli 464 "Par BALTBAT reorganizāciju"
Baltijas miera uzturēšanas spēku bataljons atradās LR AM un LR NBS komandiera pakļautībā.

Baltijas miera uzturēšanas spēku bataljona struktūra:
1. Daudznacionāls bataljona štābs;
2. Daudznacionāla Štāba un atbalsta rota;
3. Daudznacionāla Apgādes rota;
4. Trīs nacionālās kājnieku rotas.

Baltijas miera uzturēšanas spēku bataljona uzdevumi:

1. Gatavot Baltijas valstu kājnieku vienību bataljona līmenī dalībai starptautiskās miera nodrošināšanas operācijās;
2. Sekmēt reģionālo stabilitāti;
3. Stiprināt Baltijas valstu bruņoto spēku vienību operacionālo sadarbību;
4. Pārņemt Rietumvalstu pieredzi Baltijas valstu bruņotājos spēkos.
Mainoties BALTBAT militārā projekta uzdevumiem, vienība mainīja savu darbības veidu un turpina attīstīties citā virzienā, pievēršot lielāku uzmanību dažādu līmeņu štāba virsnieku sagatavošanai un apmācībai. Latvijas kontingenta karavīri pārgāja uz citām Nacionālo bruņoto spēku vienībām – BALTBAT štābu un Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljonu.

Dislokācijas vieta - Mobilo strēlnieku Mācību centrs, Ādažu novads, Kadaga

Baltijas bataljona piedurkņu uzšuves

Baltijas bataljona pirmā uzšuve ANO spēku sastāvā.


Baltijas bataljona (BALTBAT)ikdienas formas uzšuve. Uzšuves pamatnē triju baltijas valstu karogu augšējās daļas krāsa, krāsu izkārtojums atbilst valstu ģeogrāfiskām izkārtojumam. Uz apakšu vērsts zobēns simbolizē gatavību aizsardzībai. Zobenu apvītāis lauru koka zars simbolizē piedalīšanos miera uzturēšanas operācijās. Bataljona devīze "Fortitude in unitate" (Veiksme vienotībā).


Baltijas bataljona (BALTBAT)ikdienas formas uzšuve ar kļudainu bataljona devīzi. Izlaista ierobežotā daudzumā.


Baltijas bataljona (BALTBAT)lauku formas uzšuve.


Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)formas uzšuvi apstiprināja ar 1995. gada 3.jūlija NBS komandierapavēli Nr. 143 "Par BALTBATA piedurkņu emblēmas, uzšuves "Latvija" un karodziņa apstiprināšanu"

Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)formas uzšuves apraksts - Vairoga formas, uz ķiršu sarkana fona pa vairoga centru pelēkas krāsas zobens ar rokturi uz augšu, uz vairoga pelēks sikspārnis ar izplēstiem spārniem, uz sikspārņa melnas krāsas akas zīme, emblēmai pa perimetru 3 mm bieza melnā apmale, emblēmas augstums - 87 mm, platums - 100 mm.

Uzšuves "Latvia" apraksts - Segmenta formas, uz ķiršsarkana fona uzraksts ar baltas krāsas burtiem "Latvija", burtu augstums - 15 mm, platums - 10 mm, emblēmas garums - 90 mm, platums - 25 mm.

Uzšuves "Karodziņš" apraksts - Taisnstūra formas, LR karoga krāsā, uzšuves garums - 50 mm, augstums - 25 mm.


Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)ikdienas formas uzšuve.Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)ikdienas formas uzšuves izskatu izstrādāja virsseržants Ziedonis Ločmelis. Izlaista ierobežotā daudzumā.


Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)lauku formas uzšuve.Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)lauku formas uzšuves izskatu izstrādāja virsseržants Ziedonis Ločmelis. Izlaista ierobežotā daudzumā.


Baltijas bataljona (BALTBAT)Igauņu rotas (ESTCOY)lauku formas uzšuve.Izlaista ierobežotā daudzumā.


Baltijas bataljona (BALTBAT)Lietuviešu rotas (LITCOY)lauku formas uzšuve.Vēlāk šo uzšuvi pārņēma bataljons "Geležinas vilkas", vēlāk bataljons tika reorganizēts par brigādi.

Baltijas bataljona(BALTBAT)Latvijas rotas beretes kokarde




Baltijas bataljona(BALTBAT)Latvijas rotas beretes kokarde veidota no balta metāla ar melninājumu. Baltijas bataljona(BALTBAT)Latvijas rotas komadiera kokarde tika veidota no sudraba ar apzeltīšanas elementiem.Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)beretes kokardes izskatu izstrādāja majors Jānis Avišāns.

BALTBAT apbalvojumi:


Baltijas bataljona (BALTBAT)krūšu zīme.Ar Baltijas bataljona (BALTBAT)krūšu zīmi, bija tiesīgs apbalvot BALTBAT komandieris.



Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)apbalvojuma dēlītis. Ar Latvijas rotas (LATCOY)apbalvojuma dēlīti, bija tiesīgs apbalvot karavīrus Latvija rotas (LATCOY)komandieris.



Baltijas bataljona (BALTBAT)uzvalka atloka nozīme, miniatūra Baltijas bataljona krūšu zīmes kopija. Ar Baltijas bataljona (BALTBAT)uzvalka atloka nozīmi, bija tiesīgs apbalvot karavīrus Baltijas bataljona (BALTBAT)komandieris.


Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY)uzvalka atloka nozīme, miniatūra Baltijas bataljona (BALTBAT)Latvijas rotas (LATCOY) beretes kokardes kopija. Ar Latvijas rotas (LATCOY)uzvalka atloka nozīmi, bija tiesīgs apbalvot karavīrus Latvija rotas (LATCOY)komandieris.

5 komentāri:

  1. Labāka vienība kur kādreiz esmu dienējis! BaltBat reorganizācija-likvidācija bija lielāka kļūda Baltijas valstis militāra vēsture!

    AtbildētDzēst
  2. Sveiki Artur!
    Šeit Andris G
    2015.gada 8.februārī aprit 20 gadi, kopš dibināts BALTBAT. Nevēlies piedalīties piemiņas pasākumā?

    AtbildētDzēst
  3. Кто то из ваших потерял какарду

    AtbildētDzēst
  4. Были хорошие времена , жалко что расформировали..

    AtbildētDzēst
  5. Mans tēvs dienēja BALTBATā no viņa izveidošanas sākuma, bet kad pienāca laiks doties uz Kosovu, izvēlējās palikt pie manas mammas un manis, kā viņš teica, nespēja mūs atstāt.

    AtbildētDzēst