Latvieši vēstures likteņdzirnās: SzS 1.kājnieku bataljons

Kopējais lapas skatījumu skaits

trešdiena, 2009. gada 28. oktobris

SzS 1.kājnieku bataljons

Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljons (LATBAT) dibināts 1992.gada 30.aprīli, kad ar LR Aizsardzības ministra pavēli Nr.74 tika izveidots Izlūkdesanta bataljons.

Mainoties bataljona uzdevumiem un struktūrai, 1998.gadā tā nosaukums tika mainīts uz Izlūkdesanta/Latvijas miera uzturēšanas spēku bataljonu (IDB/LATBAT), bet 2000.gada 17.oktobrī tika izveidots Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljons (LATBAT). Tas tika veidots uz Izlūkdesanta bataljona bāzes, tam pievienojoties Baltijas bataljona (BALTBAT) Latvijas kontingenta karavīriem. Jaunā vienība pārmantoja abu priekšteču vēsturi un tradīcijas.

Bataljona devīze
“Primus inter pares” - Pirmie starp līdzīgiem

Berete un tās kokarde

Sauszemes Spēku 1.kājnieku bataljona kokarde ir paredzēta nēsāšanai pie melnas beretes, tās priekšpusē pa kreisi no centra.



Kokardes pamatni veido gredzens. Kokarde izgatavota no tumša sudraba vai melhiora, ar ēnojumiem.
Gredzena ārējais diametrs – 50 mm. Gredzena iekšējais diametrs - 38 mm. Gredzena platums 6 mm. Uz gredzena ir simetriski izvietotas 12 ozola lapas. Uz gredzena, ar smaili uz augšu ir novietots zobens. Zobena garums – 57 mm. Asmens platums – 6 mm. Gredzena iekšējā laukuma augšējā daļā uz zobena smailes ir novietotas trīs zvaigznes. Zvaigznes izmērs starp diviem stariem – 10 mm. Uz zobena asmens pie spala, gredzena iekšējā laukuma apakšējā daļā ir novietota "akas" zīme. "Akas" zīmes malas garums – 15 mm, platums – 2 mm. "Akas" zīmes iekšpusē uz zobena asmens ir novietots romiešu cipars "I". Cipara garums – 5 mm, platums – 1 mm.
Kokardes skici veidoja seržants Raivis Balinskis.



Instruktoru atšķirības zīme

Ar 2005. gadu SzS 1.kājnieku bataljona virsseržants ieviesa 1.kājnieku bataljonā instruktora zīmi. Latvijas karoga krāsas (bordo), apaļas formas apšutu zīmi, kura tika valkāta zem 1.kājnieku bataljona kokardes.Šo zīmi ir tiesīgi nēsāt instuktori un grupas komandieri kuriem pakļautībā ir nemazāk kā 4. karavīri pakļautībā. Vēlāk šo atšķirības zīmi pārņēma arī 2.kājnieku bataljons.1.kājnieku bataljonā šī atšķirības zīme tika pasūtīta centralizēti.

Krūšu zīme

Izliekta nozīmes pamatne zaļā krāsā no kapara vai tombaka, stari reljefā - stilizēta saule simbolizē mūžību (50mm). Centrālajā daļā izvietots uz augšu vērsts zobens no melhiora vai sudraba - simbolizējošs gatavību cīņai, uz zobena "Akas zīmē" romiešu I norāda vienības numuru.
Ozollapu vainags reljefā no melhiora vai sudraba - simbolizējošs spēku un izturību. Uz zobena smailes ozollapu vainaga iekšējā, augšējā daļā izvietotas trīs zvaigznes reljefā no tombaka, zelta krāsā - simbolizējošs brīvību. "Krūšu nozīme" izliekta 7mm no vidus uz priekšu. Aizmugurē pielodējama skrūve nozīmes piestiprināšanai. "Krūšu zīmes" nēsāšanas tiesības piešķir par priekšzīmīgu dienestu un īpašiem nopelniem SzS 1.kājnieku bataljona labā. Tiesības piešķirt "Krūšu zīmi" ir SzS 1.kājnieku bataljona komandierim. Tiesības nēsāt "Krūšu zīmi" apstiprina apliecība ar attiecīgo krūšu zīmes numuru. Apliecību paraksta SzS 1.kājnieku bataljona komandieris, tā tiek reģistrēta īpašā grāmatā, kas tiek glabāta personāldaļā. "Krūšu zīmes" nēsāšanas tiesības piešķir SzS 1.kājnieku bataljona karavīriem, kuri nodienējuši ne mazāk kā gadu SzS 1. kājnieku bataljonā, nav sodīti disciplināri 1 gadu.
SzS 1.kājnieku bataljona krūšu zīmes skici veidoja seržants Raivis Balinskis.



SzS 1.kājnieku bataljona komandierim "Krūšu zīme" piešķirama pēc apstiprināšanas amatā.

"Krūšu zīmes" nēsāšanas tiesības var piešķir arī:

NBS karavīriem, Aizsardzības struktūruamatpersonām un civilpersonām;
Ārvalstu karavīriem, valsts iestāžu amatpersonām un civilpersonām par nopelniem SzS 1.kājnieku bataljona stiprināšanā, prestiža celšanā un sniegto palīdzību SzS 1. kājnieku bataljona karavīriem.
Virsnieki un virsdienesta karavīri zaudē tiesības nēsāt "Krūšu zīmi", ja viņi atvaļināti no dienesta pēc tiesas sprieduma vai disciplīnas pārkāpumu dēļ.
"Krūšu zīme" tiek nēsāta pie parādes, svētku un ikdienas formas tērpa. Pie ikdienas formas tērpa tās nēsāšana nav obligāta. Tiesības to nēsāt saglabājas arī pēc izstāšanās no NBS. Miniatūrā izgatavotā "Krūšu zīme" nēsājama pie civilā apģērba. "Krūšu zīmi" pasniedz svinīgos apstākļos. Par tiesību zaudēšanu nēsāt "Krūšu zīmi" tiek paziņots ierindas priekšā. "Krūšu zīmi" var piešķirt tikai vienu reizi. "Krūšu zīmes" pasūtīšanas un realizēšanas tiesības ir tikai SzS 1.kājnieku bataljonam. Miniatūrā izgatavotās krūšu zīmes tiek pasūtītas par personīgajiem līdzekļiem.

Ikdienas formas piedurknes uzšuve

Piedurknes uzšuve tiek izgatavota vairoga formā no tumši zaļa, blīva auduma. Vairoga malas ir apšūtas ar sudraba diegu, veidojot sudraba malu. Vairoga augstums – 100 mm, platums – 70 mm. Augšējā mala noapaļota.



Piedurknes uzšuves augšējā malā ar sudraba diegu ir izšūts
uzraksts "LATBAT". Burta augstums - 11 mm, platums - 10 mm. Zem uzraksta, uzšuves vidū ir izšūts sudraba krāsas zobens ar melnu diegu veidotajiem ēnojumiem. Zobena smaile ir vērsta uz augšu. Zobena garums 78mm. Asmens platums - 7 mm. Uz zobena asmens pie spala ir izšūts sudraba krāsas rombs. Romba malas garums - 10 mm. Romba vidū ir izšūts melnas krāsas romiešu cipars "I". Cipara augstums - 7mm, platums - 1mm. Balstoties uz zobena asmens augšējās daļas, ir izšūtas trīs zelta krāsas zvaigznes. Zvaigznes izmērs starp diviem stariem - 15mm. Sākoties no romba apakšas un virzienā uz uzšuves malām un uz augšu, ir izšūtas divas, gaiši zaļas krāsas ozola lapu virtenes. Virtenes beidzas augšējās zvaigznes platāko staru līmenī.SzS 1.kājnieku bataljona ikdienas formas uzšuves elektronisko metu veidoja seržants Raivis Balinskis.


Attēlā eksperementālā 1. kājnieku bataljona uzšuve. Virs LATBAT tuksneša lauku formas uzšuves bataljona devīze latiniski - "Primus inter pares".
Lauku formas piedurknes uzšuve

Piedurknes uzšuve tiek izgatavota vairoga formā no tumši zaļa, blīva auduma. Vairoga malas ir apšūtas ar melnu diegu, veidojot melnu malu. Vairoga augstums – 100 mm, platums – 70 mm. Augšējā mala noapaļota.
Piedurknes uzšuves augšējā malā ar melnu diegu ir izšūts
uzraksts "LATBAT". Burta augstums 11 mm, platums – 10 mm. Zem uzraksta, uzšuves vidū ir izšūts pelēkas krāsa zobens ar melnu diegu veidotajiem ēnojumiem. Zobena smaile ir vērsta uz augšu. Zobena garums – 78 mm. Asmens platums – 7 mm. Uz zobena asmens pie spala ir izšūts pelēkas krāsa rombs.




LATBAT lauku formas izšūto uzšuvju varianti.
Romba malas garums – 10 mm. Romba vidū ir izšūts melnas krāsa romiešu cipars "I". Cipara augstums – 7 mm, platums – 1 mm. Balstoties uz zobena asmens augšējās daļas, ir izšūtas trīs brūnas krāsa zvaigznes. Zvaigznes izmērs starp diviem stariem – 15 mm. Sākoties no romba apakšas un virzienā uz uzšuves malām un uz augšu, ir izšūtas divas, gaiši zaļas krāsa ozola lapu virtenes. Virtenes beidzas augšējās zvaigznes platāko staru līmenī. 1.kājnieku bataljona lauku formas uzšuves elektronisko metu veidoja seržants Raivis Balinskis.








LATBAT tuksneša lauku formas,izšuto uzšuvju varianti.
Karogs
Karoga konceptuālas idejas autors 1.kājnieku bataljona štāba priekšnieks pulkvežleitnants Bezzubovs, elektroniskā meta autors seržants Raivis Balinskis.
Karogu bataljonam kā dāvanu pasniedza Rīgas domes deputāts rezerves pulkvedis Juris Dalbiņš.

Karoga izmēri ir 1,80 m : 1,20 m
Karoga labā puse izgatavota no egļu zaļas krāsas zīda tafta - izšūta.
Karoga kreisā puse no ziloņkaula krāsas zīda tafta – izšūta.
Karoga labajā pusē vidū uz egļu zaļa fona ir attēlota Sauszemes Spēku zīme. Virs tās vienības nosaukuma pirmā daļa – "SAUSZEMES SPĒKU", un zem šīs zīmes – otrā daļa "1. KĀJNIEKU BATALJONS". Uzraksti ir izšūti zelta krāsā



Karoga kreisajā pusē uz ziloņkaula krāsas fona, augšējā kreisajā stūrī izšūta IDB/LATBAT emblēma (lūsis) ar dibināšanas gada skaitli un augšējā labajā stūrī BALTBAT Latvijas kontingenta emblēma ar dibināšanas gada skaitli. Zem šīm emblēmām, karoga laukuma augšējā malā ir izšūta bataljona devīze "Pirmais starplīdzīgiem". Karoga laukuma centrā, zem devīzes, SzS 1. kājniekubataljona (LATBAT) emblēma ar dibināšanas gada skaitli zem tā.



IDB/LATBAT emblēma ir izšūta saskaņā ar apstiprinātajām krāsām. BALTBAT emblēma ir izšūta saskaņā ar apstiprinātajām krāsām. Gadu skaitļi un bataljona devīze ir izšūti sudraba krāsā ar sarkanu ēnojumu.

SzS 1. kājnieku bataljona emblēma ir izšūta saskaņā ar apstiprinātajām krāsām.
SzS 1. BN emblēma – zobens vērsts uz augšu - simbolizē gatavību cīņai;
Ozollapu virtene – spēku;
Trīs zvaigznes – brīvību;
Romiešu I – norāda vienības numuru.
Karogam apkārt piešūtas dzeltenas bārkstis, bārkšu platums 55 mm.

SzS 1.kājnieku bataljona rotu uzšuves.


SzS 1.kājnieku bataljona 1.kājnieku rotas uzšuves mets.


SzS 1.kājnieku bataljona 1.kājnieku rotas izšūtā uzšuve.


SzS 1.kājnieku bataljona 2.kājnieku rotas uzšuves mets.


SzS 1.kājnieku bataljona 2.kājnieku rotas uzšuve.


SzS 1.kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas emblēma izveidota OIF-4 laikā. Emblēmas autori - 3.kājnieku rotas karavīri, 3.kājnieku rotas apgādes vada komandieris leitnants Agris Āboms un 1.kājnieku bataljona virsseržants Armands Loginovs (OIF-4 laikā 3.kājnieku rotas virsseržanta p.i.). Emblēma simbolizēja futuristisko kājnieku - kentauru ar lāča ķermeni(lācis kā tradicionāls latvijas dzīvnieka simbols). Kentaura kermeņa augšējā daļā attēlots gladiātors (tradicionālajā gladiatora bruņucepurē), kentaura kreisājā rokā atrodas apaļš vairogs ar saules simbolu, kentaura labajā rokā - tradicionāls latviešu divasmens zobens. Zobens un vairogs simbolizē, ka rota spēj ne tikai aizsargāties, bet arī uzbrukt, ja ir nepieciešamība.
Emblēmu izveidoja ar 3.kājnieku rotas komandiera kapteiņa Aivara Krjukova atbalstu. OIF-4 misijas laikā tapa arī rotas standarta skice. Rotas devīze - "Gods un spēks". Pēc atgriešanās no misijas rotai tika pasniegts rotas standarts. 3.kājnieku rota šo emblēmu pasūtīja pēdējās OIF misijas laikā Irākā, vietējā šūšanas darbnīcā, par Latvijas kontingenta līdzekļiem. Emblēmas tirāža bija aptuveni 200 gab. Pastāv eksperementālie emblēmas varianti, kuri tika pasūtīti Latvijas teritorijā, tirāžā
līdz 20 gab.


Latvijas teritorijā pasūtītās uzšuves variants.

Emblēma neguva rotas karavību atsaucību. 2009. gadā tika mainīta rotas emblēma un standarts.



2009. gada 3.kājnieku rotas izveidotā, jaunā parauga emblēma "Spartietis".(Emblēmas apraksts skatīt "SzS 1.kājnieku bataljona 3.kājnieku rotas vēsture".)


SzS 1.kājnieku bataljona Štāba un Apgādes rotas uzšuve. Uzšuves meta autors Štāba un Apgādes rotas medicīnas vada dižkareivis Iļja Borisovs.



Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljona

Kaujas atbalsta rotas devīzes, emblēmas un karoga apraksts

KAR devīze „ESAM TUR, KUR VAJADZĪGA UZVARA”

KAR Emblēma


SzS 1.kājnieku bataljona Kaujas atbalsta rotas uzšuves mets.


\
SzS 1.kājnieku bataljona Kaujas atbalsta rotas, lauku formas tērpa uzšuve.



Lai cik atšķirīga ir dažādu tautu folklora, visu tautu teikās, pasakās, daudzu tautu ticējumos un dziesmās sastopami pūķi/drakoni. Tie minēti visbiežāk no visiem teiksmainajiem zvēriem. Pūķi mīt visur - gaisā, ūdenī, zemē. Pūķu izskats dažādu tautu priekšstatos ir tikpat atšķirīgs, kā to uzdevumi, tomēr parasti tas ir radījums, kas sastāv no dažādām dzīvnieku ķermeņa daļām - spārniem, nagiem, matiem. Vārds drakon jeb dragon, ar kādu pūķi apzīmē daudzās tautās, cēlies no latīņu un grieķu valodām. Vārda drakons izcelsme saistāma ar sengrieķu vārdu derekesthai, kas nozīmē asredzīgs.
KAR emblēmā izvietots galvenais atribūts - SUDRABA PŪĶIS. Pēc mitoloģijas sudraba pūķi ir skaisti, veikli un spēcīgi radījumi, kas arīdzan bieži sastopami, kalpojot armijā, kura cīnās par taisnību. Sudraba pūķi dzīvo augstos kalnos un pat debesu valstībā, veidotā no mākoņiem. Viņi ir izcili formas mainītāji, un mīl pieņemt cilvēka veidolu, lai tiktos ar mirstīgajiem. Japāņu senatnes izcilākajiem karotājiem samurajiem, vedot kaujas, vieniem no pirmajiem pasaulē izveidojās taktikā kā atsevišķi veidotas kaujas atbalsta organizētas vienības. Kaujas atbalsta funkciju veicēju var salīdzināt arī ar drakonu, kam ir trīs izcili ieroči – asā redze pretinieka izlūkošanā, dedzinošais uguns kūlis un dzelzs aste fortifikāciju iznīcināšanai. Tādā veidā drakona simbols apvieno Kaujas atbalsta rotas atšķirīgās apakšvienības – Izlūku vadu (drakona acis un iespēja darboties tālās distancēs no galvenajiem spēkiem), Mīnmetēju vadu (fortifikāciju sagraušana) un Prettanku vadu (dedzinošais uguns kūlis) vienā. Tie ir prasmīgi karavīri un kaujās tiek izmantots kā atbalstošais ierocis, lai sekmētu uzvaru.
Cildinot mitoloģisko atribūtu DRAKONS, samuraji veidoja savas bruņas analoģiski drakona zivjveidīgajai ādai. Vadoties no samuraju kaujas Busido principiem – galvenais ir uzticība un disciplīna. Karavīrs ir labs, ja kalpo nevis tam, kas ir labs, bet dara to, ko liek komandieris. Samurajam izvēloties drakona tēlu kā savu etalonu simbolizē no vienas puses pašcieņu, drosmi un varonību, no otras puses bezierunu uzticība lielākai kopībai – savai vienībai. Šī procesa ideoloģiskais katalizators slēpjas karotāja psiholoģijas īpatnībā, kuras arhetips nav īpaši mainījies gadu tūkstošu laikā un der kā pamatvērtība XXI gadsimtā.
Drakona siluets ir ievietots aplī, kas atgādina pilnmēnesi. Pēc militārās filozofijas mēness darbojas kā karavīrs un arī kā karavīra palīgs, aizgādnis. Biežs mēneša epitets ir karavīrs. Apļa fonu krāsa ir brūngani pelēka – nemirstības un spēka, varonības krāsa. Šī krāsa disciplinē un ierobežo, kā arī, norāda diennakts laika posmu atveidojot pilnmēness krāsojumu – nakti, kurā karavīrs pārsvarā darbojas uzdevuma sekmīgai izpildei.
Apļa augšējā daļā izvietota 1.KB (LATBAT) devīze – PRIMUS INTER PARES (Pirmais starp līdzīgiem).
KAR emblēmu nēsā uz lauku formas labās rokas piedurknes kabatas zem LV karoga.
Uzšuves meta autors Štāba un Apgādes rotas medicīnas vada dižkareivis Iļja Borisovs.

Kaujas atbalsta rotas Izlūku vada emblēma

Pamatojoties uz specifisko dienestu 1.Kājnieku bataljona (LATBAT) KAR Izlūku vadā, ir nepieciešama atšķirības zīme, kuru karavīrs var iegūt kā atzinību par iestājpārbaudījumu nokārtošanu un iekļaušanos izlūku sastāvā un motivāciju citiem karavīriem.
Izlūku vada emblēmu veido ieloka uzšuve ar uzrakstu IZLŪKS, kas simbolizē piederību bataljona elitārai apakšvienībai.
Izlūku vada emblēmas sastāda divu veidu – aktīvā izlūka emblēma (smilšu krāsas) un neaktīvā izlūka (melnas krāsas burtiem).
Aktīvā izlūka emblēmu var iegūt karavīrs izlūks, nokārtojis iestājpārbaudījumus, kurš ir sekmīgi pabeidzis 1.Kājnieku bataljona (LATBAT) apstiprinātu Izlūku vada apmācības kursu. Tāpat arī KAR Izlūku vada emblēmu var pasniegt karavīram izlūkam izņēmuma kārtā par kaujas nopelniem.
Neaktīvā izlūka emblēma tiek pasniegta karavīram izlūkam aizejot no izlūku vada uz citu apakšvienību, militāro dienestu vai atvaļinoties no militārā dienesta, ja viņš ir pirms tam ir ieguvis aktīvā izlūka emblēmu un ir sekmīgi dienējis ne mazāk kā 2 (divus) gadus Izlūku vada sastāvā.



Izlūku vada emblēmu nēsā uz lauku formas kreisās rokas piedurknes kabatas augšējās malas virs Bn emblēmas.
KAR Izlūku vada emblēmu piešķir ar Bataljona komandiera pavēli pēc KAR Izlūku vada komandiera
ieteikuma.


KAR Izlūku vada lauku formas uzšuve.

Tiesības nēsāt KAR Izlūku vada emblēmu var atņemt pēc 1.Kājnieku bataljona komandiera, KAR komandiera, Izlūku vada komandiera, Izlūku vada seržanta vai izlūku vada nodaļas komandiera ieteikuma par paviršu attieksmi pret dienestu un necienīgu izturēšanos nēsājot formas tērpu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru