Latvieši vēstures likteņdzirnās: LR Zemessardze brigāžu, bataljonu izlūkvadi.

Kopējais lapas skatījumu skaits

trešdiena, 2009. gada 28. oktobris

LR Zemessardze brigāžu, bataljonu izlūkvadi.

Zemessardzes Izlūkvadu pirmsākumi meklējami 20. gs deviņdesmito sākumā, kā Zemessardzes bataljonu Speciālo uzdevumu vienības, kuras tika izveidotas 1992. gada vidū, no tā saucamajam Operatīvajām grupām, kas tika savu kārt veidotas 1991.gadā. Tieši ZS Bataljonu SUV karavīri tajos laikos bija vislabāk apmācīti un ekipēti.
Izlūkvadu komandējošais sastāvs sastāvēja no ierindas zemessargiem, bet pārējais izlūkvadu štats komplektējas no ārrindas zemessargiem.
Zemessardzes bataljonu SUV un izlūkvadiem bija sava neapstiprināta simbolika, ka arī pēc speciālo normatīvu nokārtošanas bija tiesības nēsāt vai nu zaļas krāsas, vai nu purpura krāsas beretes.
Izlūkvadu galvenais uzdevums bija policisko funkciju veikšana, sadarbība ar policiju, bataljona komandiera nodrošināšana ar izlūkinformāciju bataljona mācību laikā, piedalīšanās izlūkvadu sacensībās.
Bataljona izlūkvadi nekad nespēja aizpildīt visu izlūkvada štatu, līdz ar to 2000-šo gadu sākumā izlūkvadus izformēja. Zemessardzes bataljonu izlukvadu komandējošais sastāvs pārtapa par ZS bataljonu Rotu virsseržantiem.
Uz doto brīdi Zemessardzes atsevišķos bataljonos pastāv izlūkvadi. Par izlūkvadu ārrindas zemessargu apmācību atbild Dobeles Zemessardzes bataljona mācību centrs (bijušā IMC telpās), pēc kursa pabeigšanas un kvalifikācijas eksāmenu nokārtošanas zemessargi saņem kvalifikācijas uzšuvi.
90-to gadu beigās - 2000-šo gadu sākumā Zemessardzes brigādēs,bataljonos notika centieni brigāžu, bataljonu izlūkvadu uzšuvju ieviešana, protams ka viss tā arī palika neapstiprināts. Bet daudzos bataljonos tomēr nēsāja kaut arī neapstiprinātas bet izlūkvadu uzšuves.


Zemessardzes 14.bataljona 90-to gadu vidus, neapstiprinātā izlūkvada uzšuve.


LR Zemessardzes izlūkvadu "Patruļas" spārns.


Zemessardzes 51.bataljona izlūkvada, neapstiprinātā uzšuve.Izlaista ierobežotā skaitā.


Zemessardzes 54.bataljona Speciālo uzdevumu vada, neapstiprinātā uzšuve.Izlaista ierobežotā skaitā.
 
Zemessardzes 54.bataljona apliecība par tiesībām nēsāt Speciālo uzdevumu vada uzšuvi.


Zemessardzes 1.brigādes izlūkvadu, ierindas zemessargu lauku formas, neapstiprinātā uzšuve 90-to gadu beigas.Zemessardzes 1.brigādes izlūkvadu, ierindas zemessargu lauku formas, neapstiprināto uzšuvi izstrādāja Zemessardzes 19.bataljona izlūkvada komandieris virsniekvientieks Ziedonis Ločmelis.Izlaista ierobežotā skaitā.


Zemessardzes 1.brigādes izlūkvadu, arrindas zemessargu lauku formas, neapstiprinātā uzšuve 90-to gadu beigas.1.brigādes izlūkvadu, arrindas zemessargu lauku formas, neapstiprināto uzšuvi izstrādāja Zemessardzes 19.bataljona izlūkvada komandieris virsniekvientieks Ziedonis Ločmelis.Izlaista ierobežotā skaitā.


Zemessardzes 1.brigādes izlūkvadu, ikdienas formas, neapstiprinātā uzšuve 90-to gadu beigas.1.brigādes izlūkvadu, ikdienas formas, neapstiprināto uzšuvi izstrādāja Zemessardzes 19.bataljona izlūkvada komandieris virsniekvientieks Ziedonis Ločmelis.Izlaista
ierobežotā skaitā.

Zemessardzes 19. bataljona izlūkvada ārrindas zemessarga apliecība par sasniegumiem Izlūkvada apmācībā.


Zemessardze Izlūku Mācību Centra uzpleču zīme.

Dobeles novadā, bijušajā Zemessardzes Izlūku mācību centra teritorijā, no 2009. gada notiek Zemessardzes izlūkvadu kvalifikācijas vingrinājums, ārrindas zemessargiem. Kvalifikācijas apliecinājuma vingrinājums ietver fiziskās sagatavotības pārbaudi, 10 kilometru pārgājienu pilnā ekipējumā, šaušanu, nakts orientēšanos, kauju apbūvētā vietā, pūļa kontroli, militārās taktikas elementus un pretinieka militārās tehnikas atpazīšanu. Pēc visu pārbaudījumu iziešanas tiek saņemta izlūkvadu uzšuve.

Uzšuves apraksts.

Uzšuve veidota horizontāla taisnstūra formā smilšu krāsā. Uzšuvei pa perimetru 3 mm plats smilšu krāsas apmalojums.

Uz piedurknes uzšuves attēlotais stilizētais sikspārnis melnā krāsā simbolizē izlūkvada kaujinieka spējas un prasmes pildīt uzticēto uzdevumu jebkurā diennakts laikā ātri un klusu. Izlūkvada kaujinieks redz pretinieku pirms tas ierauga viņu, domā un rīkojas zibenīgi, pēc izpildīta uzdevuma pazūd pretiniekam nezināmā virzienā, vajadzības gadījumā rīkojas agresīvi un nāvējoši.

ZS izlūkvada kaujinieka piedurknes uzšuves izmēri - augstums 35 mm (ieskaitot apmalojumu), platums 80 mm (ieskaitot apmalojumu).



Zemessardzes izlūkvadu, ārrindas zemessargu kvalifikācijas uzšuve.


Zemessardzes ārrindas zemessarga apliecība par tiesību nēsāt izlūkvada kaujinieka uzšuvi.

3 komentāri:

  1. ZS 14.bataljona neapstiprinātā SUV uzšuve atbilst daļēji.Sabiedriskās kārtības sargāšanas vienības uzšuve bija izveidota 14.bataljona policejisko pienākumu pildīšanas vadam.Šīs vienības tika likvidētas 1995.gadā

    AtbildētDzēst
  2. ir jutajums kurs izveidoja latbat uzsuve?

    AtbildētDzēst
  3. Pirmā uzšuve, jau nu nekādīgi nebija saistīta ar izlūkvadu vai SUV, 14 batiņa policijas vads. Ja nemaldos, Semerikovs bija vada komandieris

    AtbildētDzēst